FOTO  Blanka slavila u Solunu

Blanka Vlašić očekivano je pobijedila u visu na finalu Grand-prix mitinga u Solunu s preskočenih 2,04 metra. Bio je to sjajan završetak njezine najbolje sezone do sada, sezone u kojoj je postala svjetska prvakinja i u kojoj je preskočila drugi rezultat svih vremena (2,08 metra u Zagrebu).

Do nove pobjede došla je na zaista superioran način. Iz prvog pokušaja preskakala je visine 1,90; 1,94; 2,00; 2,02 i 2,04 metra. Drugoplasirana Ruskinja Ana Čičerova ostala je na preskočenih dva metra, a trećeplasirana Talijanka Antonietta Di Martino bila je treća s preskočenih 1,97 metra.

Kada je ostala sama na zaletištu postavila je letvicu na visinu novog svjetskog rekorda - 2,10 metara. Cijeli stadion bio je na nogama kod svakog njezinog pokušaja, a svaki je bio jako, jako blizu.

Od novog svjetskog rekorda dijelili su je milimetri. Šteta što je sezona završila jer u kakvoj je trenutno formi Blanka bi gotovo sigurna preskočila tu magičnu granicu. Stefka Kostadinova, svjetska rekorderka iz 1987. godine, preživjela je još jednu sezonu. Sljedeću će teško jer Blanka je spremna. Spremna za tu visinu.

Sada slijedi zasluženi odmor, odrađivanje obaveza prema sponzorima i čekanje zaslužene nagrade - titula najbolje svjetske atletičarke.

Hrvatska je prvi put u povijesti imala troje predstavnika na Svjetskom atletskom finalu. Andras Haklits je natjecanje u bacanju kladiva završio na sedmom mjestu, jednako kao i na Svjetskom prvenstvu u Berlinu. Taj mu je doseg u Solunu osigurao hitac od 75.35 metara u posljednjoj, četvrtoj seriji. U preostala dva ispravna hica kladivo hrvatskog rekordera letjelo je do 73.19, odnosno 74.72 m.

Pobjeda je pripala olimpijskom pobjedniku i svjetskom prvaku, Slovencu Primožu Kozmusu (79.80).

Sandra Perković je zauzela osmo mjesto u bacanju diska. Europska juniorska prvakinja i hrvatska seniorska rekorderka bacila je disk do 54.87 metara, što joj je bio jedini ispravan hitac u natjecanju. No, i sama pojava u Solunu i pravo nastupa, koje je stekla zahvaljujući pozivnici Međunarodne atletske federacije (IAAF), veliko je priznanje za 19-godišnju hrvatsku atletičarku u njezinoj najuspješnijoj godini u karijeri.

Pobjedu je u Grčkoj odnijela svjetska doprvakinja, Kubanka Yarelis Barrios (65.86).

Jamajčanin Usain Bolt, je godinu završio sa stilom. U novoj izvedbi prepune lakoćom pobijedio je na 200 metara, još jednom bez problema odtrčavši ispod 20 sekundi.

Ostvario je u Solunu Bolt pobjedničko vrijeme 19.68, ali je svjetski rekord sa Svjetskog prvenstva u Berlinu (19.19) ostao netaknut.

Večernji list