Bankrot hrvatske lige: Nogometaši žicaju za kavu!

Hej stari, imaš kunu?

Vrlo zanimljive teme bile su u petak na 'meniju' Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza. Pored već standardnog rasporeda aktivnosti svih reprezentativnih selekcija 'iz pera' glavnog tajnika Zorislava Srebrića, u Rusanovoj 13 se ozbiljno rapravljalo i o gorućim pitanjima hrvaskog nogometa.

'Velikodostojnici' iz Markovićeve nogometne vlade konačno su progovorili o aferi oko namještanja utakmica, koja je do temelja uzdrmala europski nogomet, a UEFA-ina istraga nije zaobišla ni Hrvatsku.

"Zasad nemamo puno toga za reći, čekamo konkretne rezultate istrage. Nova okolnost je tek da je u međuvremenu i u Španjolskoj pokrenuta istraga. Naša policija još uvijek obrađuje neke situacije koje su pod određenom sumnjom. Izvršni odbor je izrekao zahvalu na veoma odlučnoj akciji koju sprovodi policija i državno odvjetništvo oko suzbijanja tog organiziranog kriminala", rekao je Ivan Brleković.

"Uskoro ćemo znati je li to i kod nas prisutno. Osnovano je povjerenstvo (Iveta, Cvrk, Galić i Brleković), čija će zadaća biti kontakt s nadležnim državnim organima glede namještanja utakmica. I sami ćemo poduzimati određene akcije i mjere u okviru naših mogućnosti", dodao je dopredsjednik HNS-a, koji je dodao kako je nerealno očekivati izbacivanje hrvatskih susreta iz ponuda kladionica.

"Nisu problem naše kladionice, već one u Aziji. Ako je bilo koji klub iz Hrvatske sudjelovao u tim radnjama - bit će drastično kažnjen, kao i sve osobe koje su se s tim bavile. Bojim se da će se nogomet posve pogubiti ako se gospodarsko stanje ne popravi. Krešu se troškovi, prihodovna strana se ne ostvaruje, u začaranom smo krugu i ne vidimo izlaz za sport. Moglo bi se dogoditi da ćemo još tražiti klubove za Prvu HNL, a ne da raspravljamo koliko će klubova biti u njoj", obojao je Brleković pesimističkim tonovima sadašnje stanje u HR-nogometu.

No, to nije ništa prema katastrofalnim informacijama koje je iznio predsjednik Udruge prvoligaša Robert Markulin.

"U ovome trenutku od 16 hrvatskih prvoligaša čak osam nema novaca ni za plaće, ne plaćaju igrače. Tih osam prvoligaša zapravo je dalo nagovjestiti da će teško financirati igranje i u ovoj, ali i sljedećoj sezoni. Stanje je alarmatno, tražimo načine da svakom klubu pokušamo pomoći, da se ostvari minimum financija kako bi se završilo ovo sadašnje prvenstvo", počeo je Markulin.

"Prema mojim saznanjima, ima nekih klubova koji mjesecima nisu dali plaće, igrači nemaju ni za kavu, to je ozbiljan problem koji ne se može odgađati. Zato smo se odlučili za hitno djelovanje, dogovorili smo da će se 11. prosinca održati sastanak Izvršnog odbora i Skupštine klubova Prve HNL s ciljem da se pokušaju pronaći načini za pomoć klubovima koji su u problemima - da im se pomogne u preživljavanju. Hrvatska liga će se morati vratiti u nekakav poluamaterizam, jer je ovo sve skupa teško financirati", bio je ozbiljan šef Udruge prvoligaša.

net.hr