ODLAZAK JOŠ JEDNE LEGENDE Preminuo Rajko Dujmić

rajko dujmic

Poznati hrvatski skladatelj i glazbenik, nekadašnji član Novih fosila Rajko Dumić, preminuo je danas u 66-oj godini života, nakon teške prometne nezgode u kojoj je zadobio teške povrede glave, javljaju hrvatski mediji.

Dujmić je prije pet dana imao prometnu nezgodu u Ravnoj Gori na području Gorskog kotara, kada je VW Tiguanom proletio u provaliju, a nakon čega je bio u komi.

U automobilu je bio sam, a kao razlog nezgode policija je navela neprilagođenu brzinu.

Dujmić je rođen 7. kolovoza 1954. godine.

Prije Fosila svirao je u Grupi Marina Škrgatića, Crno bijelima, Klanu, bendu s kojim je pratio Josipu Lisac i Zlatnim akordima. Apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji, a do ulaska u Nove Fosile svirao je orgulje u rock-operi Gubec-beg. Godine 1975. Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Fosile, ali ih je prvi put odbio jer se nije htio zamjeriti dečkima s kojima je svirao u Crno-bijelima. Pristao je godinu dana kasnije. Za Fosile je najprije napisao "Sanjaj me" i "Da te ne volim", 1977. u Poreču.

Njegovim dolaskom Novi fosili postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji. Neke od njihovih pjesama postale su hitovi za sva vremena: "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja".

Godišnje su imali oko 300 koncerata, mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR-u, SAD-u, Kanadi i zemljama Europe.

"Kada napišete pjesmu i gledate kako je pjeva desetak tisuća duša... to se, vjerujem, može usporediti sa osjećajem žene kada rodi dijete - kazao je Dujmić koji je 1989. napisao glazbu , a tekst Stevo Cvikić, za pjesmu "Rock me", koju je izvodila grupa Riva i pobijedila na Eurosongu. Dujmić je jedini od svih pobjednika u 50 godina Eurosonga koji je izostao s dodjele nagrada jer je s Novim fosilima tada bio na turneji. Njegovi su plasmani 13. po uspješnosti u povijesti Eurosonga.

Početkom 90-ih Fosili su prestali svirati. Do okupljanja 'pravih' Fosila Dujmić svira u 4 asa. Sa Zrinkom Tutićem autor je "Moje domovine", a iza njega je i veliki broj najavnih špica. Skladba "Dobro jutro, Hrvatska" već je skoro 30 godina zaštitni znak istoimene emisije. Predavao je i skladanje na Rock akademiji i jako su ga zanimali glazba za kazalište i film. Između ostalog pisao je glazbu za predstave "Sedam lakih komada" i "Dundo Maroje" za film "Cijena života" Bogdana Diklića te za dokumentarac "Zemlja pustinjskog sokola". Prema njegovim pjesmama napravljen je i mjuzikl "Za dobra stara vremena".