Zavodnici žive kraće!

Zavodnici žive kraće!

Ženskaroši i zavodnici neće biti nagrađeni za svoje trijumfe na kraju dana – australskim je istraživanjem utvrđeno kako oni umiru mladi.

Muškarci koji su fokusirani na osvajanje ženskih srdaca jedno za drugim prosječno imaju ograničeni rast i umiru mladi jer često zaboravljaju na osnovne potrebe poput hrane.

Istraživanje sugerira kako muška promiskuitetnost nije tako česta, unatoč njenim evolucijskim prednostima, i to baš zato jer je podložna prirodnim ograničenjima, tvrde stručnjaci u časopisu Journal of Evolutionary Biology.

Istraživački tim Sveučilišta New South Wales je koristio tropske ribice kako bi pokazao da promiskuitetni mužjaci zaboravljaju na osnovne životne zadaće samo da bi mogli imati veći broj seksualnih trijumfa. Sporije su rasli i umirali mlađi. 

"Na kraju su bili gladni, mršavi i mrtvi. Možda je to prihodin način da muškima kaže kako moraju biti vjerniji svojim seksualnim partnericama. Zanimalo nas je zašto prirodni svijet nije promiskuitetnije mjesto", tvrdi Alex Jordan, voditelj studije.

"Pogotovo za mužjake, parenje s velikim brojem partnerica rezultira najvećim reproduktivnim uspjehom, stoga biste pomislili kako pravilo treba glasiti `što više, to bolje`. Ustvari, naše je istraživanje otkrilo kako mužjaci znatno plaćaju promiskuitetnost koja je ograničena gornjim brojem seksualnih partnera koje mogu imati za života", nastavio je Jordan.

K. Horvat / ordinacija.hr