VIDEO  Šišmiši uzivaju u oralnom seksu

Voćni šišmiši redovito prakticiraju oralni seks, pokazalo je novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science.

Studija je pokazala da dvije trećine promatranih ženki kratkonosog voćnog šišmiša (Cynopterus sphinx) počasti svog partnera s felatiom, a za nagradu one uživaju u dužem snošaju.

Prije ovog revolucionarnog otkrića jedine životinje za koje je bilo poznato da prakticiraju oralni seks bile su bonobo čimpanze.

Istraživanje koje je proveo Libiao Zhang i njegov tim biologa s jednog entomološkog instituta u Kini pokazalo je da čak 70 posto ženki šišmiša oralno zadovoljava mužjake tijekom spolnog odnosa.

Pažljivim promatranjem znanstvenici su otkrili da što duže ženka oralno obrađuje svog partnera duž traje sam snošaj. U prosjeku jedna sekunda oralnog seksa rezultira sa šest sekundi vaginalnog, pa tako seks za one koje ''puše'' traje četiri minute, a za one koje se toga klone svega dvije.

Znanstvenici mogu samo nagađati zašto ženke žele duži seks.

Pretpostavljaju da bi to mogao biti način kojim žele osigurati bolji transport sperem ili što duže držati svoje mužjake dalje od drugih ženki.

Frans de Waal, primatolog s Emory sveučilišta u Atlanti smatra ovo otkriće uistinu važnim.

Ovaj stručnjak za bonobo čimpanze smatra da životinje prakticiraju oralni seks puno češće nego to mi smatramo.
''Jedan od razloga zašto se felatio među životinjama rijetko spominje i priučava je određena nelagoda koju ova teme izaziva''.

Paul Vasey, biheviorista s Sveučilišta u Lethbridgeu (Kanada), smatra da postoji evolucijski razlog za oralni seks kod životinja i da bi ovo otkriće moglo pomoći znanstvenicima da testiraju tu teoriju. No upozorava da šišmiši možda to rede iz čiste zabave i užitka.