Tužbom u Švicarskoj pokušali ukloniti križ s loga popularnog likera, evo kako su presudili

Tužbom u Švicarskoj pokušali ukloniti križ s loga popularnog likera, evo kako su presudili
Keystone

Prema pisanju portala Swissinfo, tužba švicarskog Saveznog instituta za intelektualno vlasništvo kojom se željelo ograničiti Jägermeisterovu uporabu logotipa na bocama s tim alkoholnim pićem i na reklamnoj odjeći je odbačena.

Prema presudi sudaca saveznog upravnog suda u švicarskom St. Gallenu logo marke Jägermeister - jelena s blistavim bijelim križem između rogova - nije nemoralan i može se koristiti kao promotivni simbol u Švicarskoj.

Švicarski savezni institut za intelektualno vlasništvo zatražio je ograničenje zbog toga što je slika bila uvredljiva za vjerske sklonosti nekih potrošača.

 "Iako priča iza logotipa doista proizlazi iz stare kršćanske priče, danas ga prosječni potrošač jasno povezuje s tim pićem, a ne kršćanskom mitologijom", zaključio je švicarski sud.

Jelen i užareni križ na znaku ovog pića odnosi se na priču o svetom Hubertu, Belgijancu iz osmog stoljeća koji je bio toliko strastven u lovu da je često zapostavljao svoje vjerske dužnosti. Prema predanju, Svetom Hubertu je na Veliki petak tijekom patrole šumama, pred njim se pojavio jelen s užarenim križem između rogova i nebeski glas mu je rekao da se vrati svojim božanskim zadaćama.

Prema švicarskim saveznim sucima, "intenzivna" upotreba slike iz Jägermeistera s vremenom je "oslabila njezin religijski karakter" te simbol križa na Jägermeister boci ne vrijeđa osjećaje vjernika.

Tvrtka ga je, dakle, slobodna koristiti za sve promotivne aktivnosti i proizvode u Švicarskoj, uključujući kozmetiku, mobilne telefone ili telekomunikacijske usluge.