SMRT VEGANSKE INFLUENCERICE Hranila se samo sirovom biljnom hranom, godinama nije pila vodu, umrla od iscrpljenosti

veganka,umrla,vegan

Influencerica veganske sirove hrane bila je na dijeti koja je sadržavala egzotično voće i navodno je umrla od gladi i iscrpljenosti, prenosi Daily Mail.

Ruskinja Zhanna Samsonova (39) deset je godina bila na sirovoj prehrani koja se sastojala od voća, klica suncokretovih sjemenki, voćnih smoothija i sokova. Bilo je i razdoblja kada je prakticirala „suhi post” kada danima ne bi jela i pila.

Zhanna, koja više od šest godina nije pila vodu i zamijenila ju je sokovima od voća i povrća, umrla je 21. srpnja u Maleziji.

Imala je preko 10 000 pratitelja na Instagramu i putovala je Azijom posljednjih 17 godina. Umrla je od infekcije slične koleri koja se pogoršala njezinom ekstrenmno restriktivnom prehranom, rekla je njezina majka za ruske novine Vechernyaya Kazan. Službeni uzrok smrti još nije utvrđen jer njezina obitelj pokušava vratiti tijelo u Rusiju, a trenutno se bave administrativnim preprekama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Majka influencerice Vera Samsonova rekla je lokalnim novinama da je njezina kći trebala letjeti kući u Kazan na dan svoje smrti. Vera nije podržavala kćerinu dijetu i pokušavala ju je uvjeriti da uvede uravnoteženije prehrambene navike, što je Zhanna odbila.Zhanna je prešla s veganstva na prehranu isključivo sirovom hranom koja se sastoji od voća i povrća, a na svom Instagramu dijelila je recepte koje je pripremala. Vremenom se činilo da je sve mršavija. Objavljivala bi snimke na kojima jede ručkove. U jednom videu ruča cijelu dinju i sok od mrkve, u drugom je jela cherry rajčice, avokado i sok od avokada.

"Unatoč tome što kuham otmjena sirova jela, sama se hranim vrlo jednostavno. Moja hrana je jednostavna, bez ulja, bez soli, bez dehidrirane hrane i bez proteina", napisala je Samsonova u objavi. "Danas za ručak imam ukusan kefir od avokada, slatke cherry rajčice i zreli avokado. Dobar tek!"„Bilo je zastrašujuće gledati je, da budem iskren, ruke su joj bile poput onih moje dvanaestogodišnje sestre”, rekao je njezin prijatelj kojeg je upoznala na Tajlandu za ruske novine 116.ru.„Živio sam kat iznad nje i svaki dan sam se bojao pronaći njezino beživotno tijelo. Uvjeravao sam je da se liječi, ali nije uspjela”, rekao je drugi prijatelj.

Čak su i pratitelji Influencerice izražavali zabrinutost za njezino zdravlje.

„Ovo je samo čisto izgladnjivanje, a ne zdrava sirova veganska prehrana. Žao mi je što je loše završilo. Volio bih da sam ti mogao pomoći da se riješiš poremećaja hranjenja”, glasio je komentar na nedavnu objavu.Zhanna je na veganskoj prehrani više od 15 godina, a počela je s povremenim dopuštanjem ribe i mliječnih proizvoda. Tijekom vremena je sve više hrane izbacivala, pa je na kraju jela samo sirovo voće i povrće uz sok.

Tvrdila je da deset godina konzumiranja sirovih biljnih namirnica uzrokuje da je savršena zdravlja i da nikada nije imala sezonsku prehladu.

Otputovala je 2021. u rodnu Rusiju prvi put nakon 9 godina i odmah se razboljela od koronavirusa. Tvrdila je da je ignorirala sve mjere sigurnosti prije nego što se zarazila, a da se izliječila suhim postom tako što ništa nije jela ni pila više od deset dana.

„Bolest se postupno počela povlačiti,svakim danom prakticiranja suhog posta bilo mi je sve bolje i bolje... Najkritičnije je iza mene i pobijedila sam ovu bolest iako na nekonvencionalan način koji mnogi osuđuju”, napisala je u Instagram objavi.