SIGURNOST Kakve su vam šanse da vratite hakirani profil na Facebooku?

Hakiranje Facebook
Ilustracija

Bez obzira koliko Facebook unaprijedi svoje mjere sigurnosti, hakeri će uvijek biti prijetnja korisnicima na platformi.

Međutim, način na koji kompanija pomaže korisnicima koji su postali žrtve hakera trebao bi biti značajno poboljšan. Prema izvještaju 'Washington Posta', nekim korisnicima Facebooka bile su potrebne godine da vrate svoje naloge, a neki su usput odustali.

Iako je najveća društvena mreža na svijetu, Facebook nikada nije imao pravu korisničku podršku, zbog čega je hakiranim korisnicima izuzetno teško stupiti u kontakt sa zaposlenima u kompaniji, prenosi B92. A prema podacima neprofitne organizacije 'Identity Threat Resource Center', broj prijava za hakirane naloge na društvenim mrežama porastao je za 159% od 2021. do 2022. 

Facebook sa organizacijom kakvu ima ne uspijeva pomoći žrtvama hakiranja u vrokeme kada je broj hakiranih naloga u porastu. Kao odgovor na ove tvrdnje, kompanija je 'Postu' dala mlak odgovor, rekavši da 'napreduje' u ovim oblastima.

"Tijekom prošle godine ostvarili smo značajan napredak u podizanju svijesti o uobičajenim prijetnjama širom interneta koje mogu dovesti do kompromitiranja naloga, i poboljšanju naših procesa oporavka naloga kako bismo podržali ljude koji su blokirani, i pomogli im da povrate pristup svom nalogu", rekla je glasnogovornik Mete Gabby Curtis za 'Post'.

Međutim, žrtve hakiranja sa kojima je razgovarao 'Washington Post' kažu da ne mogu stupiti u kontakt sa Metinom korisničkom podrškom preko telefona, a obraćanje putem emaila je često beskorisno. Neki ljudi ostavljaju osjetljive osobne podatke kao što su slike vozačkih dozvola, da na kraju, zauzvrat, ne bi dobili ništa, prenosi portal Informacija.rs.

Bez obzira šta kompanija kaže, čini se da nikada nije davala prioritet uslugama koje je dužna pružiti korisnicima. A sa otpuštanjima zaposlenih, ovaj problem bi mogao postati još gori. Zato bi se trebali uzdati prije svega u svoj zdrav razum da biste izbjegli zamke hakera, a za Facebook nalog koristite jedinstvenu kompleksnu šifru koju niste koristili na drugim stranicama. I na kraju, ali ne i najmanje važno, omogućite dvofaktorsku autentifikaciju kako biste bolje zaštitili svoj Facebook nalog.