SAZNAJEMO SVE VIŠE Na Cipru pronađeni ostaci antičkog trgovačkog grada

Sredozemlje,trgovina,antički spomenici,grad

Ostaci antičkog lučkog i trgovačkog grada pronađeni su na jugu Cipra tijekom iskapanja koje je vodilo švedsko Sveučilište u Goeteborgu, priopćila je uprava za antičke spomenike tog sredozemnog otoka, piše Hina.

Grad na obali slanog jezera blizu Larnake, čija se površina procjenjuje na najmanje 25 hektara, datira s kraja brončanog doba i vrhunac razvoja doživio je između 1600. i 1100. godine prije Krista, rekao je Giorgos Georgiou, privremeni ravnatelj uprave za antičke spomenike na Cipru.

"Grad je bio bogat zahvaljujući proizvodnji bakra i trgovini s bližim i dalekim kulturama", dodao je u pisanom odgovoru AFP-u.

"Grobovi pronađeni na tom mjestu su među najraskošnijima pronađenim na Sredozemlju"

Predmeti pronađeni tijekom iskapanja navode na zaključak da je grad bio trgovačko središte, rekao je. Uz to, grobovi pronađeni na tom mjestu su među najraskošnijima pronađenim na Sredozemlju, rekla je ekipa švedskih stručnjaka.

"U dvama grobovima pronašli smo više od 500 čitavih predmeta", objavio je Peter Fischer, profesor arheologije i voditelj ekspedicije, na mrežnoj stranici sveučilišta.

Oko polovine predmeta uvezeno je iz Egipta, Afganistana i Indije, dodao je.