RIJEČ STRUKE Ako otičete po dijelovima tijela, možda imate dijabetes

Dijabetes mjerenje
Ilustracija

Oticanje bilo kojeg dijela tela sigurno nije prijatno iskustvo. Može biti posljedica udarca ili čak prekomjernog unosa soli u organizam. Stručnjaci ipak kažu da, ako se pojavi na određenim dijelovima tela, može biti znak dijabetesa.

Ovaj simptom naravno ne smijete nikada ignorirati, jer je to način na koji tijelo govori da nešto nije u redu. Ali, ako otok primjetite na rukama, zglobovima i stopalima, može se raditi o simptomu dijabetesa, prema pisanju stranice diabetes.co.uk. takvi otoci koji su uzrokovani nakupljanjem tečnnosti u organizmu nazivaju se edemi.

Šećerna bolest (diabetes mellitus) označava grupu metaboličkih poremećaja čija je osnovna karakteristika hiperglikemija, odnosno povećan nivo šećera u krvi. Poremećen metabolizam glukoze nastaje uslijed manjkavog djelovanja insulina, a ono je posljedica poremećaja u izlučivanju insulina, poremećaja njegovog djelovanja ili kombinacije navedenog.

Oboljeli se, zbog prikrivenih simptoma, u većini slučajeva javljaju liječniku kada je već kasno. Bolest prolazi neprimjetno, a povišen šećer vremenom nepovratno oštećuje nerve i krvne sudove i može dovesti do hipertenzije, infarkta srca, moždanog udara, sljepila, gangrene noge, teškog oštećenja bubrega, povećava sklonost infekcijama i smanjuje osjećaj bola, prenosi B92.

Postoje i drugi uzroci

Loša cirkulacija je najčešći uzrok, a vezan za dijabetes, ali nije jedini. Prema pisanju Healthline.com, drugi faktori mogu biti gojaznost, problemi sa srcem ili bubrezima, niskim nivoima proteina i uzimanjem lijekova. Venska insuficijencija je također mogući uzrok, a radi se o stanju kada vene u nogama ne dozvoljavaju krvi da ide do srca. Svakako je potrebno da razgovarate s liječnikom kako biste utvrdili je li u pitanju dijabetes.

Postoje i stvari koje možete sami učiniti kako biste smanjiti naticanje. Nogu ili ruku podignite u zrak, nosite sportske čarape, vježbajte i smanjite unos soli u organizam. Važno je piti i puno vode, uzimati magnezij i svaki sat ustati i malo šetati, ako puno vremena provodite u ležećem ili sjedećem položaju.

Simptomi dijabetesa

Često mokrenje i žeđ: Prosječna osoba mokri između četiri i sedam puta u jednom danu, međutim osobe oboljele od dijabetesa mokre češće. Pod normalnim okolnostima naše tijelo reapsorbira glukozu kako ona prolazi kroz bubrege, ali kada dijabetes prouzrokuje skok šećera u krvi, višak glukoze nakuplja se u krvi. Bubrezi moraju pojačano raditi kako bi uspjeli filtrirati i apsorbirati taj višak šećera, ali ako ne mogu pratiti taj tempo, višak šećera se izlučuje putem mokraće. 

Zato se javlja povećana potreba za mokrenjem. Češće mokrenje dovodi do dehidracije i veće potrebe za tečnošću. Logično, češće konzumiranje tečnosti pojačat će i potrebu za mokrenjem.

Neželjen gubitak težine: S obzirom na to da tijelo ne dobiva dovoljno energije iz konzumirane hrane, ono će samo početi da sagorjeva mišiće i masne naslage kako bi kompenziralo taj nedostatak. To znači da možete smršati čak i ako imate uobičajene prehrambene navike ili ne mijenjate svoju količinu tjelesne (ne)aktivnosti.

Mučnina i poriv za povećanjem: Jednom kad je tijelo primorano da troši masne naslage, ono stvara ketone koji se skupljaju u krvi. Jednom kada njihova koncentracija dosegne opasan nivo, dolazi do moguće pogubnog stanja ketoacidoze. Upravo ovi ketoni mogu prouzročiti osjećaj mučnine.

Suha usta i svrab kože: S obzirom na to da tijelo koristi više tečnosti za mokrenje, to podrazumijeva manje vode za ostale organe i potrebe tijela. Dehidracija uzrokuje suhoću usta, a suhoća kože rezultira svrabom.

Zamućen vid: Promjena u količini tečnosti u tijelu može dovesti do oticanja očiju i tako prouzročiti probleme s vidom, koji se muti. Oči bukvalno mijenjaju svoj oblik i gube sposobnost izoštravanja predmeta.

Gljivične infekcije: Gljivice se hrane šećerom, tj. glukozom. Ako je imate previše, gljivice će bukvalno 'poludjeti' za njom i nekontrolirano se razmnožavati. Gljivične upale su dugotrajne i teške za pobijediti, a najčešće se javljaju između prstiju i nožnih prstiju, ispod dojki, te oko polnih organa.