PREZENTACIJA PROJEKTA "Prenjski vukovi"

Prenj
Ilustracija/HPD Prenj

HPD Brotnjo i Broćanska udruga mladih vas poziva na prezentaciju projekta Prenjski vukovi koja će se održati u srijedu, 15.11.2023. u 19 sati na Sveučilištu Hercegovina. 

Prestižno zvanje "Prenjski vuk" sublimira sve ono što uspone na prenjske vrhove u zimskim uvjetima čini izazovnim, uz poseban naglasak na skijanju sa tih vrhova. Vuk je uzet kao simbol snage, ustrajnosti i psiho-fizičke savršenosti - sve ono što je neophodno da bi se steklo ovo zahtjevno i prestižno zvanje.

Projekt će predstaviti dva velikana planinarstva u Bosni i Hercegovini.  Baveći se alpinizmom, Edin Durmo je izvršio preko 1000 alpinistički uspona u planinama Bosne i Hercegovine, te svim značajnijim gorjima i penjalištima Europe i svijeta. S nepunih 18. godina dosegao je Mont Blanc, nakon čega je učestvovao na brojnim ekspedicijama na najviša svjetska gorja (Kavkaz, Pamir, Tian Shan, Himalaje). Posebno se ističe njegov uspon na Khan Tengri, visok 7013m, jedan od najzahtjevnijih sedamtisućnjaka svijeta.

Pokretač je sportskog penjanja u BiH, a 1986. sudjeluje u prvom natjecanju Jugoslavije u sportskom penjanju, održanom na Marijanu kod Splita. Svoja iskustva i znanje, kao instruktor, već dugi
niz godina prenosi na nove generacije alpinista, penjača i turno skijaša. Autor je i nekoliko vrijednih knjiga (alpinistički vodiči po planinama BiH, ABC sportskog penjanja i dr.) Ovo su samo crtice iz njegovog bogatog planinarskog opusa, a svojim dugogodišnjim radom Durmo je u mnogome zadužio bosanskohercegovačku planinarsku zajednicu, te s pravom je jedan od As-ova BH planinarstva.

Zehrudin Isaković je novinar, planinar, alpinist i osvajač brojnih vrhova širom svijeta. Dobitnik je “Zlatne značke” Planinarskog saveza BiH za doprinos u radu planinarske organizacije, autor nekoliko planinarskih vodiča i popularnog serijala „Vrhovi Balkana“, autor brojnih putopisnih filmova, dobitnik više regionalnih nagrada za filmska ostvarenja.

Prenj