Predstavljamo desetu epizodu Obitelji Grabo

obitelj Grabo, obitelj Grabo, epizoda

Svi su složni kako je korupcija najveći problem ovoga društva, ali se osim slaganja oko toga kako za sve u BiH treba imati novac, nitko ne pomiče s mjesta kako bi prekinuli taj lanac koji nas okiva.

Svjedočimo svakodnevno kako nam novčanice trebaju kako bismo lakše napravili bilo kakav korak pa čak i na onim mjestima gdje je teško zamislivo da nam treba nekakvo guranje u nevidljivim redovima. S druge strane, i sami smo korumpirane razmazili dajući im ''šakom i kapom'' pa se postavlja pitanje, na koje često nema odgovora, tko je kriv: Onaj tko daje ili onaj tko prima.

U ovoj epizodi, ''prljavi'' novac napravit će začarani krug krenuvši iz ruku junaka Grabe. Doticaj s njim imat će svi u korumpiranom lancu kojeg je obitelj Grabo splela oko sebe pa će se čak na trenutak vratiti u džep iz kojeg je krenuo. No, završit će opet u nekim drugim rukama od kud će, vjerojatno, krenuti na novi put i u novo jačanje lanca kojeg svi stežemo.

Začarani krug – naziv je posljednje epizode u nizu od deset kratkih animiranih filmova o korupciji u našem društvu nastalih u produkciji Sektora 51, kojima se želi podignuti svijest javnosti o korupciji i upozoriti na sve negativnosti koje ta pojava nosi sa sobom.

Obzirom na zasićenost pričama o korupciji u našoj zemlji, autori ovih crtića, željeli su produkcijom animiranog filma o ovom problemu progovoriti drugačije. Poručili su kako crtiće ne treba gledati samo kao crtić nego kao upitnik nama samima iza pitanja koliko mi učvršćujemo lanac korupcije u ovoj zemlji. Režiju, animaciju i dizajn 'Obitelji Grabo' potpisuju Berislav Jurič, Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor Glazbe je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović , dok je voditeljica projekta 'Korupcija je loša stvar', u okviru kojeg je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

https://www.youtube.com/watch?v=VlRHe2f4IjY

Projekt je nastao uz podršku organizacije 'European Endowment for Democracy' i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Tko je obitelj Grabo?

U vremenima kad 'drugačije ne ide', obitelj Grabo, primorana je ići linijom manjeg otpora pa postaje karika u lancu korupcije u koju je okovano naše društvo. Članovi ove obitelji, koja može biti obitelj svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi.  Primorani su biti oni koji daju u porodilištu, kod liječnika, pri razgovoru za posao, a kako je cijelo društvo ogrezlo u korupciju, obitelj Grabo daruje i onda kad se izričito ne traži mito nego kad je ono način lakše borbe s većim ili manjim preprekama u životu.  U svojim naumima, koji ponekad završe drugačije od očekivanog, iako znaju da nisu u pravu, obitelj ne vidi ništa loše jer misle da, ako je društvo takvo, da takvi i oni moraju biti.