VIDEO  Dar za život – Nova epizoda crtića Obitelj Grabo

Dar za život – Nova epizoda crtića Obitelj Grabo

Čini se kako nas korupcija prati cijeli život, od rođenja pa do smrti. Prati nas i prije nego smo se rodili pa tako rastemo i izrastamo u društvo dužnika. Ovog puta, obitelj Grabo je upala u zamku darivanja za život, tog neobičnog običaja koji prati naša rađanja. No, novac je završio u pogrešnim rukama…

Epizoda pod naslovom 'Dar za život' govori o tome kako ''uobičajeni'' dar liječniku nakon poroda završi u pogrešnim rukama jer zbunjeni otac, koji čeka rođenje djeteta, pohrli pogrešnom liječniku koji ga, naviknut, dočekuje raširenih ruku, ali i džepa… Obzirom na zasićenost pričama o korupciji u našoj zemlji, autori ovih crtića, željeli su produkcijom animiranog filma o ovom problemu progovoriti drugačije. Poručili su kako crtiće ne treba gledati samo kao crtić nego kao upitnik nama samima iza pitanja koliko mi učvršćujemo lanac korupcije u ovoj zemlji. Scenarist serijala Berislav Jurič ranije je rekao kako su se odlučili pristupiti ovoj temi na neki drugačiji način budući da je javnost prilično zamorena vijestima o korupciji. Režiju, animaciju i dizajn 'Obitelji Grabo' potpisuju Jurič, Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor Glazbe je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović , dok je voditeljica projekta 'Korupcija je loša stvar', u okviru kojeg je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro. U vremenima kad 'drugačije ne ide', obitelj Grabo, primorana je ići linijom manjeg otpora pa postaje karika u lancu korupcije u koju je okovano naše društvo. Članovi ove obitelji, koja može biti obitelj svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi. 

Primorani su biti oni koji daju u porodilištu, kod liječnika, pri razgovoru za posao, a kako je cijelo društvo ogrijezlo u korupciju, obitelj Grabo daruje i onda kad se izričito ne traži mito nego kad je ono način lakše borbe s većim ili manjim preprekama u životu.  U svojim naumima, koji ponekad završe drugačije od očekivanog, iako znaju da nisu u pravu, obitelj ne vidi ništa loše jer misle da, ako je društvo takvo, da takvi i oni moraju biti.

https://www.youtube.com/watch?v=CnBi0yCxbuo