OTOK U HRVATSKOJ Ovo mjesto obiđe se za 600 koraka, na njemu je svjetionik iz 1872. godine

Pokonji Dol,otok,svjetionik,Hvar

Kao nacrtan na moru, samo dva kilometra od grada Hvara nalazi se Pokonji Dol, otočić na kojem ponosno stoji svjetionik iz 1872. godine.

Sa svojih nekoliko stotina metara obale (470) i ​​širine od samo 150 metara, ovaj je otok kao ukras plavetnila i jedan od omiljenih motiva umjetnika koji se zateknu u Hvaru. Svojim gotovo nestvarnim izgledom Pokonji Dol redovito izaziva znatiželju domaćih i stranih gostiju.

Krenete li iz grada šetnicom uz more prema Franjevačkom samostanu i Križarskom putu, možete pogledom pratiti ljupki otok, sjesti na jednu od klupa na putu do istoimene plaže i posegnuti za njom svojom rukom jer se čini tako blizu, piše Punkufer.hr.

Mnogim je nautičarima Pokonji Dol početak rute na putu prema Korčuli, Lastovu i Mljetu, ali i svjetlo sigurne zavjetrine u povratku. Kada je prvi put izgrađen, svjetionik je bio samo lučko svjetlo vidljivo s udaljenosti od samo nekoliko nautičkih milja. S vremenom je svjetlo automatizirano, a svjetioničari koji su tu živjeli sa svojim obiteljima više nisu bili potrebni.

Zajedno s razuđenim otocima uz jugozapadnu obalu otoka Hvara, Pokonji Dol čini skupinu Paklenih ili Paklinskih otoka. Iako ime može zalutati i pomisliti da ime duguju paklenoj vrelini, odgovor je u smoli borovine – pakao. Ova smola se koristila kao zaštitni premaz za drvene brodove i čamce. Upravo je Pokonji Dol najistočnija točka te skupine otoka, dok je na zapadu Veli Vodnjak, na sjeveru rt Močiguzica na Svetom Klementu, a najjužnija točka na otočiću Stambedar.