Oprez prilikom 'skidanja' aplikacija na mobitel, može doći do zloupotrebe

Mobitel aplikacije
Ilustracija

Aplikacijama za Android i iOS uređaje obično je potrebna dozvola za pristup barem nekim funkcijama. Ovo se može zloupotrijebiti, zato budite oprezni.

'TPortal' napravio je pregled dozvola za aplikacije za pametne telefone i tablete o kojima treba posebno voditi računa i ne davati ih olako.

1) Mikrofon

Ako aplikacija za snimanje glasa zatraži pristup mikrofonu vašeg uređaja, to neće biti posebno neobično. Ali, trebate razmisliti je li ovo zaista neophodno za novu besplatnu igru koju ste upravo instalirali.

Mogao bi sadržavati softver poput Alphonso Automated Content Recognition, koji preko mikrofona vašeg uređaja prepoznaje koje filmove i TV serije gledate, pa prikupljene podatke koristi za ciljane reklame. A ovo je samo relativno bezopasan primjer za šta je špijunski softver sposoban.

Na modernijim izdanjima Android-a i iOS-a, ovo nije veliki problem jer postoji opcija 'Dozvoli samo dok se koristi aplikacija', koja ograničava korištenje pristupa mikrofonu samo dok je aplikacija aktivna.

Ipak, treba biti oprezan.

2) Kamera

Sve navedeno za mikrofon važi i za kameru, s tim da aplikacija kojoj date pristup kameri može vidjeti šta se događa oko vas, a ne samo da čuje.

Teoretski, može vas snimiti bez vašeg znanja i dozvole u ​​bilo kom trenutku i potom poslati snimke tko zna gdje. Android 12 i novije verzije će se prikazati na ekranu kada se koriste kamera i mikrofon.

Slično je i sa iOS-om 14, a i u ovom slučaju može pomoći 'Dozvoli samo dok koristite funkciju aplikacije'.

Ali ipak budite oprezni.

3) Lokacija

Lokacija vašeg uređaja uglavnom nije velika tajna jer mu se može pristupiti preko IP adrese. Ali to ne znači da skoro svakoj aplikaciji morate dati pristup lokaciji. Posebno ne GPS podaci, koji mogu biti prilično točni.

Aplikacijama za navigaciju i otkrivanje zanimljivog sadržaja u blizini definitivno je potrebna vaša lokacija da bi normalno funkcionirale, prenosi B92.

Većina igrica, baterijskih lampi i slično? ne baš.

Na Android uređajima možete isključiti funkciju 'Koristi preciznu lokaciju' da biste natjerali uređaj da locira preko Vi-Fi veze umjesto GPS-a. Na iPhone-u, ova funkcija se zove 'Precizna lokacija'.

4) Kontakti

Aplikacije za razmjenu poruka kao što su Telegram ili WhatsApp definitivno trebaju pristup vašim kontaktima.

Drugi ih mogu zloupotrijebiti da bi dobili informacije o vašim rođacima, prijateljima i poslovnim partnerima sa oglašivačima i spamerima uopće.

5) SMS

Korisnici Apple uređaja nemaju problema sa ovim, jer samo aplikacija Messages može slati tekstualne poruke. Stoga se upozorenje odnosi samo na vlasnike Android-a, koji imaju veliki broj dostupnih aplikacija za primanje i slanje tekstualnih poruka.

Ako niste pažljivi, možda ćete otkriti da vam zlonamjerna aplikacija naplaćuje ogroman račun za slanje gomile tekstualnih poruka, recimo.

Ili može zloupotrebiti vaše kontakte da ih infiltrira malverom, koji će izgledati kao da je došao od vas, piše Make Use Off.