OBJAŠNJENJE Znate li zašto nijedna država nema ljubičastu boju na zastavi?

Zastave
Ilustracija

Ljubičasta boja nikada nije predstavljala kraljevstvo, carstvo ili državu. Dakle, šta nije u redu sa ljubičastom koja je danas veoma popularna? I zašto nijedna zastava nema ljubičastu boju na sebi?

Odgovor je jednostavan - ljubičasta je bila previše skupa do 1800. godine. Shodno tome, često je bila povezivana sa vlašću, moći i bogatstvom. Čak je kraljica Elizabeta I zabranila svima, osim bliskim članovima kraljevske obitelji, da nose ovu boju. Ljubičasta je bila izuzetno cijenjena zbog toga što je bila rijetka. Originalna ljubičasta je dobivana od malog morskog puža koji se jedino mogao naći na području današnjeg Libana.

I ne samo da je bilo teško doći do boje, nego je bilo potrebno oko 10.000 morskih puževa da bi se napravio jedan gram ljubičaste. Iz tog razloga, samo su bogataši i kraljevske obitelji mogle priuštiti sebi ove stvari u ljubičastoj boji.

Također, ljubičasta je nerijetko predstavljala duhovnost i svetost jer su drevni vladari koji su je nosili bili smatrani za božanstva ili Božje izaslanike na zemlji, prenosi B92.

Međutim, ponekad je ova boja bila skupa čak i za one najbogatije. Rimski vladar Aurelijan, koji je vladao u 3. stoljeću, nije dozvoljavao svojoj ženi da kupuje šalove i ogrtače bojene ljubičastom bojom jer ga je to zadovoljstvo koštalo 3 puta njegove težine u zlatu.

Po nekim računicama, 350g ljubičaste boje koštalo je kao tri gomile zlata, što bi danas bilo približno cifri od 56.000 dolara. Čak ni najbogatije zemlje nisu mogle priuštiti da imaju ovu boju na zastavi.

Dostupnost ljubičaste počela je oko 1856. godine, kada je engleski kemičar William Henry Perkin slučajno napravio sintetičku ljubičastu boju dok je pokušavao napraviti lijek za malariju. Od tog trenutka je krenula masovna proizvodnja ljubičaste tkanine i oni kraljevske krvi više nisu vrjednovali ovu boju.