Nijemci zabranjuju prodaju plastike

Nijemci zabranjuju prodaju plastike
Vitpluz

Vlada Njemačke je odlučila zabraniti prodaju plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu, štapića za uši i posuda za hranu. Berlin time provodi direktivu Europske unije za smanjenje količine plastičnog otpada koji zagađuje životnu sredinu, piše Euractiv.

Vlada je pristala da do 3. srpnja iduće, 2021. godine, prestane prodaja plastike, uključujući pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, štapiće za miješanje pića i držače luft-balona, kao i šolja i kutija od polistirena.

Ministrica za zaštitu životne sredine Svenja Schulze je rekla da je to dio napora da se svi odviknu od 'kulture bacanja'. Oko 20% smeća u parkovima i na drugim javnim mjestima čini plastika za jednokratnu upotrebu, uglavnom od polistirena.

Potrebna su desetljeća da se plastika raspadne, ali se pretvara u mikroskopski sitne čestice koje su nađene u tijelima riba, ptica i drugih životinja.

Polistiren je jedan od najviše korištenih plastičnih materijala: godišnje se proizvodi u nekoliko milijardi kilograma. Koristi se za ambalažu za pakovanje, boce, poklopce i pribor za jelo za jednokratnu upotrebu.