KAKVA POSLOVNA IDEJA Led s Grenlanda star 100.000 godina prodaju za koktele u Dubaiju

led
arcticice.ae

Posjetitelji luksuznih barova u Dubaiju mogu uživati u nesvakidašnje egzotičnim koktelima, zahvaljujući ledu koji je izvađen na Arktiku i bio netaknut čak 100.000 godina, piše Zimo.

Ledenjački led s Grenlanda stiže u barove u Dubaiju, kao dio nove egzotične koktel ponude, sve zahvaljujući tvrtki s tog sjevernog otoka koja želi podići iskustvo potrošača (s dubokim džepom) te pritom uvesti još jedan način zarade za taj danski autonomni teritorij.

Tvrtka Arctic Ice, startup osnovan 2022. godine, sakuplja led iz grenlandskih fjordova i transportira ga u Ujedinjene Arapske Emirate za prodaju u ekskluzivnim barovima. Suosnivač tvrtke, Malik V. Rasmussen ističe jedinstvena svojstva ledenjačkog leda, naglašavajući njegovu čistoću i sporiju brzinu topljenja u usporedbi s običnim kockama leda.Arctic Ice se dobiva izravno iz prirodnih ledenjaka na Arktiku koji su bili u smrznutom stanju više od 100.000 godina. Ti dijelovi ledenih ploča nisu bili u dodiru s tlom niti su bili onečišćeni zagađivačima nastalim ljudskim aktivnostima. To čini Arctic Ice najčišćim vodenim ledom na Zemlji, pojašnjava Rasmussen.

Neočekivani komentari

Unatoč ekološkim tvrdnjama Rasmussena i njegove tvrtke, Arctic Ice se suočio s neočekivanim kritikama i reakcijama društvenih medija, s komentarima koji su varirali od zabrinutosti oko globalnog zatopljenja do distopijskih osjećaja. Rasmussen priznaje neočekivanu negativnost, uključujući komentare koji su bili na granici prijetnji smrću.Arctic Ice tvrdi da je njihovo vađenje leda društveno vrijedno, ističući njihovu metodu nabave leda s određenih lokacija u fjordu Nuup Kangerlua na Grenlandu, izbjegavajući kontaminaciju tog leda. Proces uključuje korištenje specijaliziranog čamca opremljenog dizalicom za podizanje prozirnog, čistog leda poznatog lokalno kao 'crni led'.

Taj led zatim se prevozi u Dubai kroz višeetapno putovanje koje uključuje rashladne brodske kontejnere i islandsku brodsku tvrtku Eimskip. Unatoč kritikama ugljičnog otiskaa vezanog za proces prijevoza, Arctic Ice obvezuje se postati potpuno ugljično neutralan. Rasmussen izražava predanost podršci zelenoj tranziciji Grenlanda, s ciljem doprinosa ekonomskoj neovisnosti te regije.

Alterntivni izvor prihoda


Premda priznaje financijsku ovisnost o Danskoj, na koju otpada 55 posto proračuna Grenlanda putem godišnjih bespovratnih sredstava, Rasmussen naglašava važnost diverzifikacije tokova prihoda izvan ribarstva i turizma.

'Na Grenlandu sav novac zarađujemo od ribe i turizma. Dugo sam želio pronaći nešto drugo od čega možemo profitirati', poručio je taj poduzetnik.