Je li štetnija flaširana ili voda 'česmovača'?

Voda s česme
Ilustracija

Godišnje se u svijetu kupi preko 50 milijardi boca vode od kojih većina, odmah po ispijanju, završi u smeću. Međutim, gomilanje plastičnog otpada nije jedino što treba da nas brine kada je riječ o plastičnim bocama, piše Energetski portal.

Prema podacima Asocijacije za reciklažu iz Ouklanda (The Oakland Recycling Association), proizvodnjom PET boca oslobađa se aceton, benzen, toulen, metilen hlorid i druge kemikalije opasne po okolinu i zaposlene, a tu su i studije prema kojima ljudi koji piju vodu iz boce imaju veće šanse da unesu čestice mikroplastike.

Nedavnu studiju o utjecaju flaširane vode na okolinu i naše zdravlje sproveo je i Institut za globalno zdravlje u Barceloni, piše B92.

Do porasta kupovine flaširane vode došlo je jer javnost često sumnja u kvalitet vode iz slavina, a tu je i marketing kompanija koje iste uglavnom povezuju sa planinskim izvorima i zdravim načinom života.

Zato su istraživači sa Instituta sproveli studiju kako bi utvrdili posljedice prekomjerne kupovine vode u bocama. Pošavši od pitanja 'šta bi se dogodilo kada bi svi u Barceloni prešli na vodu u bocama', došli su do podatka da bi godišnje nestalo 1,43 vrsta, dok bi troškovi proizvodnje boca i ispumpavanja vode iznosili 83,9 milijuna američkih dolara. 

Negativan utjecaj na životnu sredinu bio bi 3.500 veći kada bi svi pili vodu iz boce nego kada bi konzumirali 'česmovaču'.

Iako su se, radi lakšeg baratanja podacima, istraživači fokusirali isključivo na Barcelonu, ova studija dobro ilustrira kakve posljedice ima favoriziranje flaširane umjesto vode iz česme.

Jasno je da kvalitet 'česmovače' nije svuda isti već varira od zemlje do zemlje, i od grada do grada, ali tamo gdje je kvalitetna, navode u studiji, ona je ipak bolji izbor.