Istina je oko nas: Britanska vlada otkrila dokumente o NLO-ima

Peta kolekcija u vlasništvu britanske vlade dio je prijekta čiji je cilj otvoriti široj publici postojeće informacije te pokazati promjene oblika NLO-a zadnjih 50 godina, koliko se vrše istrage.

Dosjei uključuju svjedočenje čovjeka iz Birminghama u ožujku 2007. Po povratku s posla u 4 sata ujutro iznad svog vrta vidio je veliki plavi objekt trokutastog oblika. Tišinu je prekinuo lavež psa u susjednom dvorištu. Objekt je nestao nakon tri minute ostavjajući za sobom svilenasto bijelu supstancu na vrh drveća. Dio materijala svjedok je uspio sačuvati u staklenoj tegli. Kasnije se nikada nije uspjelo saznati što se dogodilo s dokazima.

Drugi dokument, iz siječnja iste godine otkriva priču o čovjeku iz južnog Walesa koji je jedne noći vidio "tunel svjetlosti" kako se spušta s neba opisujući fenomen kao silazak ogromne zvijezde. Mobitel i radio u automobilu su prestali raditi, a čovjek je instinktivno izašao iz vozila i hodao kroz svjetlost. Nakon događaja se osjećao slabo, a zbog neobičnih promjena na koži morao je posjetiti liječnika. Ostavio je automobil prekrivenog zemljom i prašinom.

No, među spisima se nalaze i izjave engleskih policajaca koji su NLO uspjeli snimiti kamerom što je potvrdila britanska zračna flota Royal Air Force. RAF je detektirao neidentificiranu pojavu na radaru u isto vrijeme. Sličan slučaj zabilježili su kontrolori leta u Glasglowu te nekolicina pilota.

U većini novih izvještaja NLO su opisani kao veliki, crni trokutasti objekti dok su 40-ih i 50-ih godina prevladavala svjedočenja o velikim letećim diskovima. David Clarke, autor knjige o NLO-ima i profesor novinarstav na Sveučilištu Hallam pažnju usmjerava na povezanost tehnološkog napretka u izgradnji okruglih objekata koji se podudaraju s izjavama o nebeskim tijelima istog oblika. Preokret na trokutasti oblik popratio je najnovijim oružje SAD-a dizajna koji neodoljivo podsjeća na švicarsku čokoladu Toblerone a bilo je i više nego dobro popraćeno u svjetskim medijim i ukorporirano u serije kao što je "Dosjei X".

nacional.hr