NLO IZNAD LIVNA? Ne, ipak se radi o altokumulus lentikularisu

NLO iznad Livna

Čitatelji su nam slali zanimljive pojave na nebu iznad Livna, no struka ne daje razloga zabrinutost jer se radi o normalnoj prirodnoj pojavi.

Objavu sa stranice Hercegovina Meteo prenosimo u cijelosti.

"Lentikularis na nebu iznad Livna. Puni naziv lentikularisa je altokumulus lentikularis. Nalikuje letećem tanjuru, pa su mnogi pri susretu s ovim oblakom pomislili na NLO, no to je samo stacionarni oblak u obliku leće. 

Nastaju na brijegovima planinskih valova, kada stabilan vlažan zrak struji preko planine ili lanca planina, a sastavljen je od kapljica vode. Piloti ga izbjegavaju jer pojava lentikularisa ukazuje na postojanje planinskog vala koji ima svoje brijegove (na njima nastaju oblaci) ali i dolove, što uzrokuje turbulenciju i rotore. No letači u jedrilicama ih vole, razlog je taj što su uzlazna strujanja na nekim dijelovima vrlo jaka, što pogoduje dizanju jedrilica u još veće visine. Najčešće se pojavljuju tijekom hladnijeg godine uslijed bure, dok su u toplijem dijelu godine rijedak gost, ali ne i neuobičajan", prokomentirali su.

Što nas očekuje danas?

U nastavku dana porast visoke koprenaste naoblake sa jugozapada, dok će istodobno dolaziti i do umjerenog do jakog razvoja oblaka. Tako će uz njihovu konvekciju u nastavku dana u dijelovima istočne, a posebno sjeveroistočne, te sjeverozapadne Hercegovine biti pojave kiše i pljuskova praćenih grmljavinom, te uz mjestimičnu mogućnost za pojavu nevremena uz tuču, prolazno jak do olujan vjetar, te veću količinu kišu. 

Zbog sporopokretnosti sustava, nad određenim dijelovima se mogu "istresti" vrlo obilne količine oborina, što može dovesti do mogućnosti pojave bujičnih plavljenja, dok istodobno samo par kilometara od glavnog sustava može pasti vrlo, vrlo malo ili nimalo. Kasno navečer, te tijekom noći umjeren kišni val zahvatit će područje cijele Hercegovine.