Higijenski ulošci su kancerogeni?

Intimna higijena je iznimno bitna za zdravlje žene. Redoviti pregledi kod ginekologa i pažnja za vrijeme menstruacije uvelike će utjecati na to da li će vaginalna flora biti sterilna. Za vas smo se raspitali koliko ulošci imaju veze s pojavom bakterija u intimnim dijelovima.

"Ulošci se rade od recikliranog papira koji se izbjeljuje kemikalijama, sadržavaju naftu i klor koji su kancerogeni. Bol koju osjećamo je od kemikalija, a ne zato što bi nas trebalo boljeti" rekla je Snježana Nišević, promotorica prirodnih uložaka Anion.

Ona tvrdi kako su Anion ulošci bolji je se rade od prirodnih materijala i pamuka, umjetno životinjske sadrže biljnu želatinu. Ono što ih čini posebnima i drugačijim od ostalih pamučnih uložaka su Anioni - vitamini zraka koji se nalaze između slojeva uloška. Oni navodno ubijaju viruse, bakterije i jačaju imunitet.

"Stalni dodir kože i uloška onemogućuje „disanje" kože, postaje vrlo pogodno tlo za razvoj gljivične, ali i bakterijske upale stidnice, završetkom menstrualnog krvarenja intenzitet upale često se pojača. Često, posebice pri toplijem vremenu uzrokom su iritacija kože, nadražaja sluznice ili uzrokom alergijskih reakcija. Upravo zbog toga s ciljem izbjegavanja iritacija kože i sluznice na tržištu se pojavili takozvani prirodni ulošci", rekla je prim.dr.sc. Ulla Marton, specijalist ginekologije i porodništva.

Tamponi uzrokuju komplikacije

Menstruacijska krv sama po sebi zbog mijenja pH vrijednosti rodnice i zbog niske razine estrogena tijekom menstrualnog krvarenja pogoduje razvoju mikroorganizama te ukoliko postoji iritacija kože ulošcima dodatno se pospješuje njihov razvoj.

"Vrlo je slična priča i s tamponima, koji osim alergijskog podražaja sluznice mogu podržavati upalu rodnice. Tamponi natopljeni menstruacijskom krvlju predstavljaju odličan medij za razvoj mikroorganizama, posebice ukoliko ostaju u rodnici dulje od 6 sati mogu izazvati neugodne komplikacije poput upale maternice koju mogu pratiti ozbiljne posljedice", kaže doktorica Marton.

Pri uporabi uložaka i posebice tampona važna je velika discipliniranost u održavanju higijene spolovila i redovita promjena. Neki preporučuju svaka tri sata uzeti novi uložak, odnosno tampon. Menstruacija je jedini mjesečni definitivni dokaz naše spolne različitosti od muškaraca te nas povezuje sa našom ženstvenošću.

"Pri uporabi i izboru uložaka, tampona vodite računa o svojem načinu života, životnim i higijenskim navikama prirodi posla, budite iskreni prema sebi i birajte mudro", savjetuje dr. Marton.

Pročitajte više na She.hr