Evo za što je mozak sposoban i dok spavamo!

snovi, učenje, spavanje, san, zima, san, zdravlje, Infarkt, spavanje, san, zdravlje, jastuk, napitak, spavanje, zdravlje, spavanje san, ljetna vrućina, muškarci, žene, san, spavanje san, mozak, istraživanje, spavanje san, san, spavanje, mladost, starost, spavanje san, greška, jutro, noć, spavanje san, događanja, krevet, buđenje, spavanje, buđenje, Da Vinci, spavanje san, metoda, žene, san, hormoni, buđenje, Rano buđenje, ustajanje, buđenje, rastezanje, spavanje san, poremećaj, snovi, značenje, posteljina, zamjena, koliko često, posteljina, krevet, hrkanje, položaj spavanja, grinje, jastuk, posteljina, ljeto, koliko često, posteljina, noćno znojenje, znojenje, spavanje, san, sol, šećer, stres, hrana, spavanje, spavanje san, popodnevno spavanje, posteljina, tjedan dana, san, spavanje, spavanje san, zaštita, spavanje san, sve je to bio dobar san, nezdrave namirnice, upalni procesi, san, posteljina, ručnici, pranje, test, stručnjaci, jastuk

Istraživači iz Pariza i Cambridgea sudionke su upoznali s testom s riječima u budnom stanju i otkrili da su nastavili odgovarati točno i dok su spavali. Uspavani mozak može obavljati složene zadatke, osobito ako je zadatak automatiziran, tvrdi studija. Daljnja istraživanja usredotočit će se na to kako iskoristiti vrijeme za spavanje.

Ovo otkriće objašnjava neka svakodnevna iskustva poput osjetljivosti na naše ime u snu ili na specifičan zvuk naše budilice. Koristeći elektroencefalogram znanstvenici su snimali aktivnost mozga sudionika koje su pitali da klasificiraju izgovorene riječi pritiskom na dugme.

Ako je izgovorena riječ bila životinja morali su pritisnuti gumb u desnoj ruci, a onaj u lijevoj ako je bila objekt. Istraživači su pratili odgovore i mapirali svaku kategoriju riječi uz odeđeni pokret u mozgu. Sudionici su zatim zamoljeni da legnu u zamračenu sobu sa zatvorenim očima i da nastave klasificirati riječi dok tonu u san.

Kada su zaspali, znanstvenici su uzeli novi popis riječi za testiranje sudionika. Ispitanici su nastavili točno odgovarati, iako nešto sporije. Bilo je to u trenucima kada su bili potpuno nepokretni i nesvjesni.
'Pokazali smo da mozak u snu može biti puno aktivniji nego se misli', objasnio je Sid Kouider i dodao da bi se svaki zadatak koji se može automatizirati mogao obavljati u snu.

Izvor: dnevnik.hr