DRUGI DIO Skriveni i manje skriveni biseri Hercegovine - što trebate posjetiti

Odmori u BiH Neum
Odmori u BiH

Koliko BiH ima turističkog potencijala, iskorištenog i neiskorištenog, najbolje se vidi u čarobnim mirisima i okusima Hercegovine. Već smo objavili dio popisa sa skrivenim, ali i manje skrivenim mjestima koja biste trebali posjetiti ukoliko želite bolje upoznati svoj zavičaj, ali i odmoriti se u tim predjelima.

Ovoga puta donosimo drugi dio lokacija koje vrijedi posjetiti na području Hercegovine.

Čapljina

Krenete li od Počitelja prema moru za samo nekoliko minuta doći ćete u Čapljinu, još jedan lijepi grad na Neretvi. No, rijeka Trebižat je ona na kojoj ćete pronaći odličnu zabavu u vidu sve popularnijih kanu safarija, ali i odlična kupališta i beach barove. Obavezno posjetite Mogorjelo, ostatke građevina koji datiraju još iz IV stoljeća i predstavljaju jedan od najznačajnijih spomenika iz rimskog doba na području Bosne i Hercegovine. 

Nakon obilaska Mogorjela vrijeme je da se uputite u Park prirode Hutovo blato, ali na putu do ove jedinstvene destinacije, u mjestu Klepci, ubrzo nakon skretanja sa magistralne ceste, vidjet ćete stari kameni most preko Bregave, za koji se pretpostavlja da je izgrađen 1517. godine.

Međugorje

Kojoj god konfesiji pripadali, bili vjernik ili ne, jednom u životu posjetite Međugorje, ako ni zbog čega drugog, onda barem da svojim očima vidite šta se može izroditi iz odlučnog uvjerenja šestoro mladih da su na brdu ugledali Bogorodicu. Ovo malo mjesto smješteno je između dva brda, Križevca i Crnice (Brda ukazanja) na kojem se, na predjelu Podbrda, po riječima 'vidjelica' po prvi put ukazala Gospa.

Posjetite li ovaj kraj obavezno svratite u Etno selo Međugorje, odlični turistički kompleks, koji, pored smještaja u tradicionalnim kamenim kućama, nudi brojne sadržaje uključujući restoran, bazen, amfiteatar, a ovo je i jedno od najboljih mjesta u Hercegovini za kušanje odličnog domaćeg vina i gurmanskih delikatesa.

Odmori u BiH Neum

Čitluk

Ako se nečim mogu pohvaliti stanovnici ove oblasti, to su vrhunska vina koja se, zahvaljujući visokom kvalitetu, piju u cijelom svijetu. Autohtone vrste vinove loze koje uspijevaju u veoma teškim uvjetima ovog kraja su Žilavka i Blatina, iako lokalne vinarije uspješno uzgajaju i određene druge vrste u manjim količinama.

Stolac

Ova destinacija može se nazvati najskrivenijim biserom Hercegovine. Da biste shvatili o čemu govorimo, morate ipak tamo otići i uvjeriti se. Na ovom mjestu se susreću i rastaju civilizacije, ovo je dom velikog Maka Dizdara i srednjovjekovnih stećaka koji su mu bili najveća inspiracija za rad. Koliko je ovaj grad važan i koliko je potrebno čuvati ga od propadanja, govori i to da je još prije 40 godina bio nominiran kao grad muzej za listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a, ali nažalost, taj status nikada nije potvrđen. 

Obavezno posjetite 'Makovu hižu', mjesto posvećeno životu i radu jednog od najvažnijih bh. pjesnika, pređite preko Inat ćuprije i pitajte nekoga zašto je most 'herav', popnite se na Stari grad Vidoški i očima obuhvatite pejzaž i shvatite zašto je nekada Stolac bio grad sa najviše kula u doba osmanske vladavine ovim prostorima. 

Kada obiđete grad, provozajte se do Radimlje, najpoznatijeg lokaliteta srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, koji se nalazi na tri kilometra zapadno od Stoca. Ovdje ćete pronaći 63 stećka na kojima se može vidjeti sva raznovrsnost i visok umjetnički kvalitet izrade, bogatstvo dekoracija, reljefnih predstava i natpisa koji spominju istorijske ličnosti. 

Još jedna značajna nekropola stećaka, Boljuni, nalazi se 14 km od centra grada u smjeru Neuma, i zajedno sa Radimljom nalazi se na listi UNESCO-a. Ilirski grad Daorson, kod sela Ošanjići, na uzvišenju samo 5 km od Stoca, definitivno je još jedna od destinacija koje morate obići tijekom posjete ovom gradu.

Odmori u BiH Neum

Ravno

Malo mjesto Ravno, odakle korijene vuče čuveni znanstvenik Ruđer Bošković, pravi je primjer skrivene turističke destinacije koja mora biti na vašoj listi za putovanje. Prije svega posjetite čuvenu i predivnu baštu hotela 'Stanica Ravno', a kada se okrijepite, produžite u posjetu najvećim turističkim atrakcijama kraja. Manastir Zavala, uklesan u kamenu i posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice iz devetog stoljeća u kojem se zamonašio Sveti Vasilije Ostroški Tvrdoški i Zavalski iz nedalekih Mrkonjića jedna je od njih. 

Nedaleko se pećina Vjetrenica, dom endemske čovječije ribice, u kojoj i kada je vani najtoplije morate nositi jaknu zbog jakog strujanja vjetra na njenim stazama. Ova pećina je dom oko 200 različitih životinjskih vrsta, što je čini prvom u svijetu po bioraznovrsnosti. Ravno se nalazi na trasi 'Ćirine staze', popularne biciklističke staze, koja prati nekadašnju trasu uskotračne pruge, pa se od Ravnog možete na dva točka voziti, ako želite, čak i do Dubrovnika.

Odmori u BiH Neum

Neum

Za kraj smo ostavili jedini bh. grad na primorju. Pozicija na obali Jadrana, čisto more, ugodna mediteranska klima, veliki broj sunčanih dana u godini i odlični hoteli čine ovaj grad dobrih izborom za odmor tijekom cijele godine. Ljeti je Neum jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Bosni i Hercegovini i uvijek se traži mjesto više, a izvan sezone ovo je idealno mjesto da pobjegnete od gužve i uživate u tišini, šumu valova i pogledu na morsko plavetnilo. 

Nadamo se da će vam ovo malo putovanje kroz Hercegovinu pomoći da isplanirate jedno od narednih putovanja, a odlične ponude iz ove regije možete pogledati na platformi odmoriubih.ba.