PRVI DIO Skriveni i manje skriveni biseri Hercegovine - što trebate posjetiti

Odmori u BiH Počitelj
Odmori u BiH

Koliko BiH ima turističkog potencijala, iskorištenog i neiskorištenog, najbolje se vidi u čarobnim mirisima i okusima Hercegovine.

Neke od destinacija koje ćemo vam u nastavku preporučiti, gotovo da su sakrivene od pogleda turista iako nude nevjerojatne prizore i avanture, dok su druge odavno 'ušli u vlak turizma' i nude kvalitetne sadržaje kako domaćim, tako i stranim posjetiteljima, navodi se iz inicijative 'Odmori u BiH'.

1. Prozor-Rama

Krenimo od najsjevernijeg dijela Hercegovačko-neretvanske županije. Ako ste mislili da je ovo samo onaj kraj kroz koji protutnjite magistralom pored nekog jezera, grdno ste se prevarili. Zapravo, to jezero je nevjerojatno lijepo i dominira cijelim područjem. U sredini Ramskog jezera se nalazi otok Šćit sa Franjevačkim samostanom. 

Na Ramskom jezeru možete veslati i pronaći osvježenje na plažama u vrelim danima, a odlično je i za ribolov. Istočno od Ramskog jezera nalazi se Prozor, centar ovog područja, a nekih 7 km od ovog grada u smjeru Jablanice pronaći ćete skretanje za selo Duga koje krije istoimeni vodopad. 

Iskoristite priliku i upitajte ljubazne domaćine da vas upute dalje do sela Klek i Klečke stijene sa koje ćete vidjeti jednu od najljepših panorama u našoj zemlji, ali i spomenik Kraljev stolac i nekropolu stećaka na Glavici. Nemojte zaboraviti pogledati tu stijenu i iz daljine da biste uočili Babu i Didu, kako narod tamo zove dvije kamene prirodno oblikovane skulpture.

Odmori u BiH Počitelj

2. Jablanica

Smještena u dolini Neretve, omeđena sa jedne strane Prenjom, sa druge Čvrsnicom, Jablanica je grad najpoznatiji po odličnim restoranima koji služe ukusnu pečenu jagnjetinu, ali će vam ova destinacija ponuditi mnogo više ako joj pružite priliku. U ovoj opštini kriju se dva prava bisera prošlih vremena. 

Prvi je svakako, Memorijalni kompleks 'Bitka na Neretvi' koji predstavlja spomen - kompleks vezan za obilježavanje ovog značajnog događaja iz Drugog svjetskog rata, kao i čuveni most, koji su izgradili nacisti, a srušio ga režiser Veljko Bulajić za potrebe snimanja filma. Na području Jablanice su i Jablaničko i Grabovičko jezero, na kojima se možete kupati, voziti kajak, kanu, čamac ili uživati u vožnji splavom uz ručak koji će spremiti ljubazni domaćini. 

Veliki dio parka prirode Blidinje pripada području Jablanice, a ako se već uputite kroz Sovićka vrata do Risovca, koji ima odličnu ponudu tijekom cijele godine, obavezno produžite u susjednu općinu do Hajdučkih vrleti, Blidinjskog jezera i nekropole stećaka Dugo polje. Ukoliko ste ljubitelj planinarenja, sa Blidinja se uputite do poznatih Hajdučkih vrata na Čvrsnici.

Odmori u BiH Počitelj

3. Konjic

Nije nimalo lako izdvojiti sve što vrijedi vidjeti u Konjicu. Je li to Stara ćuprija ili još starija čaršija, da li su obale Neretve tako lijepe iz ma kojeg kuta ih pogledali. Na čaršiji vam je i Zavičajni muzej koji itekako vrijedi vidjeti, a nešto malo dalje i Muzej drvorezbarstva, zanata koji se zbog vještine lokalnih majstora, koja se prenosi sa koljena na koljeno stoljećima, našao i na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. 

Iskoristite priliku i okupajte se u Neretvi uzvodno od Konjica, a rashladiti se možete i na Jablaničkom, ali i na Boračkom jezeru. Ono što je najbolje od najboljeg u Konjicu, sigurno je čuveni Titov bunker ili objekat D-O ARK. U pratnji vodiča možete obići značajan dio ovog, danas muzeja u planini i čuti neke od nevjerojatnih priča o gradnji obavijenoj misterijama koje ni do danas nisu dobile svoja objašnjenja. 

Ako ste avanturista ili jednostavno zaljubljenik u prirodu onda ne smijete propustiti rafting na Neretvi. Mnogi ne znaju da se najpoznatije i najizolovanije planinsko selo u BiH, Lukomir, nalazi na području općine Konjic.

4. Mostar

Obilazak Mostara možete početi sa bilo koje točke, ali ako želite da on bude spektakularan, krenite od panorame sa brda Fortica odakle pogled puca na cijeli grad. Ovo mjesto je idealno i za sportaše i ljubitelje adrenalina, jer se na vidikovcu uz planinarski dom nalaze sportsko penjalište i zipline. Mostar, dragulj Hercegovine, prepoznatljiv je po svom Starom mostu koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine i najpoznatija je turistička atrakcija u BiH. 

Nedaleko od mosta nalazi se i Muzej Hercegovine u okviru kojeg su i Muzej Stari most, spomen kuće Džemala Bijedića i Svetozara Ćorovića, te Interpretacijski centar MuM (Muzej u Mostaru). Doživljaj Mostara nije potpun bez šetnje Kujundžilukom, posjete Koski Mehmed-pašinoj džamiji, Kajtazovoj i Muslibegovića kući i Krivoj ćupriji. 

Ovo je i grad čuvenog pjesnika Alekse Šantića, čiju statuu ćete moći vidjeti u njegovom parku, nedaleko od rodne kuće. Za boravak u prirodi preporučujemo obližnju planinu i izletište Rujište, gdje ćete uživati na svježem i čistom zraku u šetnji 'Stazom zdravlja' ili vožnji biciklom.

Odmori u BiH Počitelj

5. Blagaj i izvor bune, Bunski kanali

Smješten podno Starog grada hercega Stjepana Vukčića Kosače, Blagaj datira još iz vremena Rimskog carstva, a njegova poznata Tekija, u kojoj su ranije živjeli derviši i obavljali 'zikr' (slavili Boga), smještena je uz samo vrelo rijeke Bune. Ovo mjesto danas je među najatraktivnijim turističkim destinacijama Hercegovine. Kada ste već u Blagaju, ne propustite vožnju rijekom Bunicom kroz prelijepu prirodu do njenog izvora, a obavezno svratite i do Bunskih kanala, fascinantnog mjesta na kojem se Buna ulijeva u Neretvu.

6. Počitelj i Žitomislić

Jedini grad koji je danas skoro u potpunosti u funkciji turizma nalazi se na dva kilometra od Čapljine. Prvi put se spominje u povelji vojvode Stjepana Vukčića Kosače 1444. godine. Od 1463. do 1471. godine ovdje je bila smještena vojska ugarskog kralja Matije Korvina, a 1471. ga osvajaju Osmanlije, kada je dodatno utvrđen i dobio orijentalni izgled. Nakon toga su izgrađeni vjerski objekti, škole, kuhinje i drugi objekti. 

Obavezno se popnite do vrha grada i pogledajte panoramu sa tvrđave. Na putu ka vrhu posjetite Šišman Ibrahim-pašinu ili Hadži Alijinu džamiju, za koju sa sigurnošću možemo reći da je jedna od najljepših u BiH. Zavirite i u prelijepe cvjetna dvorišta starih kuća, ali pazite da ne smetate domaćinima. 

Desetak kilometara od Počitelja, u pravcu Mostara, nalazi se čuveni manastir Žitomislić iz XV stoljeća posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice i definitivno jedna od najljepše oslikanih pravoslavnih crkava.

Nastavit će se ....