DOBRA ODLUKA Gdje završe milijuni eura koji se prikupe u najpoznatijoj fontani na svijetu

fontana,Novac,novčiči,bacanje novčiča,sreća

Svaki dan posjetitelji Rima u Fontanu di Trevi, jednu od najprepoznatljivijih znamenitosti talijanske prijestolnice, ulože oko 3000 eura. Na taj način ova fontana godišnje "zaradi" više od milijun eura.

Izgrađena između 1732. i 1762. godine, Fontana Trevi, koju je dizajnirao Nicola Salvi, jedna je od najpoznatijih znamenitosti Rima, piše New Economy.

Prema tradiciji posjetitelji trebaju biti okrenuti leđima spomeniku i baciti novčić u vodu desnom rukom preko lijevog ramena. To im, smatraju, jamči povratak u Vječni grad.

Ritual bacanja novčića postao je poznat zahvaljujući filmu "Tri novčića u fontani" iz 1954. godine.

Što se događa s novcem koji završi na dnu Fontane Trevi?

Kako je Euronews pisao krajem prošle godine, Grad Rim nekoliko puta godišnje šalje tim radnika koji iz fontane pokupe pravo malo bogatstvo.

Radnici, koristeći četke na krajevima dugih motki, prvo pometu novčiće u hrpe, a zatim izliju novac iz fontane. Kovanice se potom pohranjuju pod budnim okom policije.

Gradonačelnik Rima je 2001. godine odlučio da se novac koji završi u fontani preda lokalnoj humanitarnoj organizaciji, kako bi se zaustavili česti pokušaji ljudi da ukradu novčiće.

Od tada se svake godine "sitnica" iz Fontane di Trevi donira rimskom Caritasu. Za tu organizaciju novac koji dobiva iz fontane golem je poticaj i čini 15 posto godišnjeg proračuna.

Novac se koristi za pomoć siromašnima, financiranje pučkih kuhinja, skloništa za beskućnike, besplatne supermarkete i druge projekte... Također, novcem se održava kompleks na periferiji Rima u kojem se nalazi starački dom, kantina i stomatolog za stanovnike grada koji žive u siromaštvu.