Djeca koja rano počinju lagati, mogu biti uspješnija u školi i komunikaciji s drugom djecom

Škola djeca
Ilustracija / hercegovina.info

Idući put kada uhvatite dijete u laži, ne brinite zbog toga. Laganje u ranom uzrastu ima svojih prednosti kada je razvoj djece u pitanju. Na osnovu istraživanja koje je vodio Kang Lee, profesor psihologije na Sveučilištu u u Torontu, djeca vrlo rano počinju lagati.

Među dvogodišnjacima koji govore, 30 posto njih već je nešto slagalo. Do navršene tri godine, skoro polovina pokušava redovno nešto slagati. Sa navršene četiri godine, taj broj iznosi čak 80 odsto. U uzrastu od pet do sedam godina skoro svako dijete laže.

Dr. Lee, koji više od dvadeset godina proučava kako i zašto djeca lažu, kaže da mlađa djeca koja prikrivaju ili izbjegavaju istinu, imaju kognitivnu prednost u odnosu na djecu koja to ne rade.

"Laganje zahtjeva dvije stvari. Djeca moraju razumjeti što netko drugi misli. Ovu sposobnost zovemo teorijom uma. Djeca koja su bolja u teoriji uma bolja su i u laganju", objašnjava dr Lee i dodaje: 

"Druga stvar je da moraju znati planirati unaprijed kako bi spriječili neželjene aktivnosti".

Oko 30 posto djece mlađe od tri godine koja znaju lagati, to koriste da se izvuku iz, za njih, nezgodnih situacija, piše CBC News.

Takve kognitivne sposobnosti kod djece koja rano počinju lagati, znače da će takva djeca biti uspješnija u školi i u komunikaciji sa drugom djecom. Dr. Lee sprovodio je eksperimente teorije uma na grupi od 58 djece predškolskog uzrasta u Kini, podijelivši ih u dvije grupe.

Polovina djece dobila je šest treninga iz teorije uma, a druga polovina dobila je treninge u kojima su učili brojeve i vještine snalaženja u prostoru. Istraživači su otkrili da su djeca iz prve grupe bolje lagala, ali i bila bolja u lažima od djece iz druge grupe.