Debelim policajcima u Turkmenistanu naređeno da smršaju

debeli policajci, turkmenistan

Gojazni pripadnici policije odjednom džogiraju i vježbaju širom Turkmenistana pošto im je rečeno da se zategnu ili izađu iz službe.

"Smršaj ili gubiš posao", rečeno je policajcima širom Turkmenistana na obaveznim testovima za obnovu kvalifikacija u toj čvrsto kontroliranoj centralnoazijskoj državi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ministarstvo unutarnjih poslova je naredilo policajcima da se zategnu do 25. prosinca ako žele da zadrže posao, reklo je nekoliko pripadnika policije dopisniku RSE-a u Turkmenistanu.

Pojedini policajci kažu da im je također rečeno da ohrabre rođake koji žive u inozemstvu da se vrate u Turkmenistan do kraja 2019. godine.

Policajci su govorili pod uvjetom da ne budu imenovani iz straha od odmazde vlade koja ne tolerira kritike niti dozvoljava slobodan govor.

Oni su naveli da im je iz Ministarstva unutarnjih poslova rečeno da policajci ne smiju imati više od 100 kilograma pošto novopostavljeni ministar unutarnjih poslova Mamedhan Čakjev "ne voli debele policajce".

Policajci koji ne uspiju da ispune zahtjev za smanjenje težine moraju podnijeti ostavku – bez obzira na čin, godine u službi ili druge kvalifikacije.

Slične mjere su ranije poduzete u susjednim zemljama Tadžikistanu i Uzbekistanu, gdje vlasti često kritiziraju policajce zbog njihove fizičke spremnosti, mada rijetko rade nešto po pitanju navoda o raširenoj korupciji u policiji.

Kratak rok u Turkmenistanu za gubitak tjelesne težine naveo je mnoge policajce da počnu da džogiraju ili da vježbaju na stadionima, teretanama i javnim parkovima.

Policajci na trčanju ili nekom drugom sportu su odjednom uobičajeni prizor u gradu Mari na jugoistoku zemlje, izvijestio je lokalni dopisnik RSE-a.

"Na stadionu u ulici Ašhabad u Mariju, ovih danas se mogu vidjeti policajci kako trče", izvijestio je dopisnik.

"Također igraju nogomet i odbojku u sportskom centru iza ureda tužiteljstva ili vježbaju u teretani u palati Ilham."

Testovi za obnovu kvalifikacija turkmenistanskim policajcima takođe su obuhvatili pozadinske provjere da se ustanovi da li netko od njihovih bliskih rođaka ima kriminalni dosje ili živi u inozemstvu.

Policajci u provinciji Lebap kažu da im je rečeno da uvjere rođake koji žive u drugim zemljama da se do kraja godine vrate kući, javio je lokalni dopisnik RSE-a.

Razlog za to je što su turkmenistanske vlasti navodno zabrinute da mnogi građani pokušavaju da pobjegnu iz zemlje uslijed financijskih poteškoća i manjka osnovnih sloboda.

Turkmenistan nije jedna zemlja centralne Azije koja je naložila svojim policajcima da se zategnu ili da odu iz službe.

Tadžikistansko Ministarstvo unutarnjih poslova je 2017. priopćilo da je 10 policajaca otpušteno pošto nisu uspjeli da smršaju u roku od šest mjeseci.

Oko sto krupnijih tadžikistanskih policajaca je dobilo službeno upozorenje.

Tadžikistan je takođe naložio policajcima da prisustvuju pozorišnim predstavama makar jednom mjesečno kako bi se "pomoglo jačanju njihove duhovne i moralne svijesti i da se opuste posle napornog radnog dana".

U Uzbekistanu je predsjednik Šavkat Mirzijojev rekao da zemlji "ne trebaju gojazni policajci".

"Dajemo im rok: tri do šest mjeseci", rekao je Mirzijojev u ožujku. "Za to vrijeme treba da uđu u formu i da se oslobode viška kilograma".

Bucmasti policajci su, međutim, najmanja briga većine običnih građana kad je riječ o borbi protiv kriminala u Centralnoj Aziji.

Policija u toj regiji je poznata po korupciji, s mnoštvom navoda da policajci primaju mito i da se bave iznudom, kao i da su nesposobni i da loše postupaju prema pritvorenima.

Novi turkmenistanski ministar unutrašnjih poslova je navodno preduzeo mjere za suzbijanje korupcije od kada je imenovan na tu funkciju 1. listopada.

Dopisnici RSE-a u Mariju javljaju da su kamere postavljene da kontroliraju prometnu policiju, što su neki stanovnici pozdravili kao nagovještaj promjene.

"Umjesto da primaju mito kako su obično ranije radili, policajci sada pišu kazne onima koji prekrše prometne propise", prenosi dopisnik RSE-a izjavu jednog lokalnog stanovnika.

Nekoliko policajaca je navodno uhićeno u Mariju pošto su u listopadu uhvaćeni dok su pokušali da iznude mito.

Niske plaće se obično navode kao objašnjenje za policajce koji primaju mito.

Prema nekolicini zaposlenih u službama za provođenje zakona koji su govorili za RSE u provinciji Lebap, plaće policajaca u toj oblasti se kreću od 70 do 130 eura mjesečno.

U prijestonici Ašhabadu stanovnici kažu da je broj policajaca na dužnosti značajno povećan otkad je Čakjev postao ministar.