TRAŽE ISKLJUČENJE IZRAELA Eurosong na meti osuda javnosti i umjetnika, EBU ne vidi ništa sporno u njihovom nastupu

Eurosong Izrael

Europska radiodifuzijska unija (EBU) želi da Eurosong "ostane nepolitički događaj koji ujedinjuje publiku širom svijeta kroz glazbu", rekli su organizatori u četvrtak u sjedištu EBU-a u Ženevi.

"Natjecanje za pjesmu Eurosonga je natjecanje između organizacija javnih servisa iz cijele Europe i Bliskog istoka koje su članice Europske radiodifuzne unije (EBU). To je natjecanje za emitere – ne vlade – i izraelski emiteri sudjeluju već 50 godina", naveli su u priopćenju.

Finale Eurosonga trebalo bi se održati 11. svibnja u gradu Malmöu na jugu Švedske.

Umjetnici, uključujući Axela Ehnstroma, koji je predstavljao Finsku na Eurosongu 2011. godine, izjavili su da ako Izrael ne bude isključen iz natjecanja, Finska radiodifuzna kompanija (Yle) treba bojkotirati natjecanje i odbije poslati finsku prijavu.

Autori peticije također su optužili Yle za dvostruke standarde, jer je ta radiodifuzna kompanija bila jedna od prvih koja je zatražila zabranu učešća Rusije na Eurosongu, nakon njene invazije na Ukrajinu 2022.

Odbori su pregledali popis sudionika i potvrdili da Izrael ispunjava sve uvjete za sudjelovanje. Izraelska javna televizija u natjecanju sudjeluje već 50 godina.

U raznim zemljama, a posebice na društvenim mrežama, digli su se glasovi da se Izrael isključi s ovogodišnjeg Eurosonga.

Razlog su akcije Izraela u Pojasu Gaze nakon terorističkog napada palestinske islamističke organizacije Hamasa. Izrael se prije svega kritizira zbog civilnih žrtava.