TRADICIONALNI BH. RECEPT Za dagaru znamo da se pravi u glinenoj posudi, ali ovaj put to nije nužno

Dagara

Ove recepte našli smo u magazinu "Praktična žena" iz 1975. godine, a nazvani su receptima "idealnih žena Jugoslavije" zbog istoimenog tadašnjeg izbora za - idealnu ženu Jugoslavije.

Dagara je jelo koje svoje korijene vuče iz Bosne i Hercegovine. Tradicionalna, narodna dagara priprema se u dubokoj glinenoj posudi – dagari. S obzirom da vjerojatno nemate zemljanu dagaru, slobodno ovo jelo napravite u nekoj drugoj posudi s poklopcem koja može ići u pećnicu.

Dobit ćete jednako izvrsno i ukusno jelo kojem nitko od ukućana i prijatelja neće moći odoljeti.

Osim mlade junetine, ovo jelo možete raditi i s teletinom i janjetinom. Od povrća možete dodati bilo što, ono što volite ili vam padne pod ruku. Kažu da za ovo jelo nema točnog recepta, tako da slobodno dajte mašti na volju i složite svoju omiljenu dagaru.

Od masnoće se preporučuje maslac, no ako vam maslac nije pri ruci, slobodno ga zamijenite uljem.

Sastojci

4 žlice ulja

0,5 kg luka

400 g telećeg vrata

400 g janjećeg buta

0,5 kg zelenih paprika

0,5 kg rajčice

sol, papar i slatka mljevena paprika prema ukusu

Priprema

Narežite meso, luk, papriku i rajčicu

Papriku narežite na manje komade, sitno isjeckajte luk, meso narežite na krupnije komade, a rajčicu prvo ogulite pa usitnite.

Poslažite meso i luk na dno posude

Posudu u kojoj ćete pripremati dagaru namažite masnoćom, pa na dno poslažite narezano meso. Dodajte sitno nasjeckani luk, sol, papar i mljevenu papriku pa sve skupa dobro promiješajte.

Dodajte rajčice i papriku

Rajčice i papriku poslažite preko mesa i sve skupa zalijte uljem. Na kraju dodajte malo vode tako da tekućina ne prelazi polovicu posude.

Poklopljeno pecite u pećnici na 200 °C

Poklopite i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pecite između 2,5 i 3 sata. Jelo je gotovo kada meso skroz omekša, a poslužite ga u dubokim tanjurima ili zdjelicama.