Odlazak slavnog opernog pjevača

Krunoslav Cigoj, opera
Krunoslav Cigoj, hrvatski operni pjevač, preminuo je u četvrtak u svom domu u Zagrebu nakon duge i teške bolesti u 67. godini.

Slavni hrvatski tenor, operni i operetni redatelj te diplomat rođen je 30. ožujka 1949. u Zagrebu. Pjevanje je učio kod Miroslava Lunzera u Zagrebu i na Konzervatoriju u Beču. Debitirao je u Splitu 1967. godine ulogom Ernesta u »Don Pasqualeu«. Međunarodni debi imao je 1969. u bečkoj Volskoperi gdje je nastupio kao Nemorino u »Ljubavnom napitku«.

Od 1973. stalni je gost Zagrebačke opere, nastupa i u drugim kazalištima, na koncertima, te snima za nosače zvuka.

Stekao je širu popularnost u Hrvatskoj u tipičnom belkantističkom tenorskom kanconskom, revijalnom i operetnom repertoaru. Režirao je opere i operete u Zagrebu, Osijeku, Sarajevu, Mariboru i drugdje.

Cigoj se isticao izražajnim glasom i poletnom interpretacijom, u zemlji i na više inozemnih gostovanja tumačio je uloge lirskoga opernog repertoara u djelima J. Offenbacha, Ch. Gounoda, G. Bizeta, W. A. Mozarta, G. Verdija, I. pl. Zajca i drugih.

Osim srčanim tumačenjem lirskih tenorskih uloga (Seviljski brijač: Almaviva; La Traviatta: Alfredo; La Boheme: Rodolfo; Madame Butterfly: Pinkerton), interpretacijama operetnih arija te nastupima na festivalima zabavne glazbe osvojio je najširu publiku.

Nakon pjevačke karijere posvetio se i opernoj režiji, a služio je i kao profesionalni diplomat.

Dobitnik je nagrade Milka Trnina 1985. godine.
Sućut Milanovića, Šipuša i Bandića u povodu smrti Krunoslava Cigoja

U povodu smrti Krunoslava Cigoja, hrvatskog opernog pjevača koji je preminuo u 67. godini, brzojave sućuti uputili su u petak premijer Zoran Milanović, ministar kulture Berislav Šipuš i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Sa žalošću sam primio vijest o smrti gospodina Krunoslava Cigoja. Jedan od najvećih hrvatskih tenora svojim je emotivnim interpretacijama, jedinstvenim i nezaboravnim glasom, svaki put iznova osvajao i srca svoje vjerne domaće publike, kao i međunarodne kulturne krugove. Nadaren umjetnik majstorskim je izvedbama obogatio cjelokupnu hrvatsku kulturu i zasluženo se svrstao među najcjenjenije hrvatske umjetnike", ističe se u sućuti koju je premijer Milanović uputio obitelji u svoje, i u ime Vlade.

Ministar kulture Berislav Šipuš ustvrdio je kako je Krunoslav Cigoj bio "iznimni umjetnik europske karijere, zvijezda hrvatske operne scene, nezaboravna osoba čiji će glas pamtiti mnoge generacije, kako operne publike, tako i oni koji su ga upoznali kroz sjajne izvedbe belkantističkog, operetnog, kanconskog i revijalnog repertoara".

"Sa sjetom ćemo se prisjećati njegova izuzetnog glasa u karakternim izvedbama uloga Ernesta, Nemorina, Almavive, Rodolpha, Alfreda, Adorna, Atile, Nerona i mnogih drugih, u kojima je bio nenadmašan, plijenio pozornost i bespoštedno se davao publici", napomenuo je.

U sućuti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića stoji da ga je "iznimno rastužila vijest o odlasku Krune, našeg dragog sugrađana, divnog čovjeka, vrhunskog umjetnika, neprežaljenog oca i supruga", te je riječ o neizbrisivom gubitku, ne samo za obitelj, suradnike, prijatelje i sve koji su imali čast poznavati ga, već i za hrvatsku glazbenu scenu koja je ostala bez svestranog velikana glazbene umjetnosti.

"Iako nema riječi utjehe u ovim teškim trenuIcima, ipak tješi to da će Kruno i dalje biti s nama kroz svoja djela, kroz nezaboravne izvedbe na pozornicama diljem svijeta, kroz umjetnost za koju je živio i po kojoj će živjeti vječno", kazao je Bandić.