POPULARNA LOVKINJA ''Sedam dana sam patila zatvorena u kući. Shvatila sam to kao osobni poraz''

Morana Zibar
BORIS KOVACEV/CROPIX

''Imam svoju tekicu još iz srednje škole. Najviše znanja imam iz mladosti kad sam puno čitala i sve upijala. Zapisivala sam si činjenice koje sam čula ili pročitala da ne zaboravim. Grčka božanstva, rimski pandani… Svašta ima u njoj. Pomalo je prašnjava, ali mi je bitno da je tu. Sveta tekica'', kaže Morana Zibar (45) za Jutarnji list, koja televizijske kvizove voli otkad zna za sebe. Jedva je čekala da postane punoljetna i da može sudjelovati na nekom.

''U svemu što je po definiciji kviz, ja sam bila. Kviskoteku sam pobijedila 2007. godine. Dobila sam flat screen televizor, što je tad bilo ‘vau‘ i 10.000 kuna, a meni je samo bilo važno da dobijem Kviska'', prisjeća se.

No, nije uvijek pobjeđivala. U jednom davnom "Milijunašu" pala je na 1000 kuna. Kaže da je imala visoka očekivanja, a bila je brzopleta. Nije joj palo lako.

''Bezvezan osjećaj nakon svega. Sedam dana sam patila zatvorena u kući. Shvatila sam to kao osobni poraz'', iskrena je Morana koja i danas ne spava nakon što izgubi u "Potjeri". Dva-tri dana vrti se u krevetu i razmišlja o pitanjima, kaže. Prilično je samokritična.

Diplomirala je engleski i hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i magistrirala komparativnu književnost. Freelancer je i teško razlučuje granicu između hobija i posla, piše Jutarnji.

"Ako ne prevodim, onda sam u ‘Potjeri‘ ili pišem, moderiram, organiziram kvizove, razgovaram s turistima…"

Specijalizirana je za vina i gastronomiju, nije sommelier, ali je, kaže, poluamater. S tim je počela kad je amaterski radila blog i tako je ušla na tu scenu.

Morana se naziva velikom posvudušom. "Šaram. Nemam ni neki stalni kviz, ali stalno nešto radim."

Sport je ne zanima

Privatno je mama 11-godišnje Katje koja nije pretjerano fascinirana mamom na ekranu.

''Ona ima svoje prirodne pretpubertetske interese, kviz je mamin posao pa je to po definiciji dosadno. Koga još zanima mamin posao? Ipak, dobro se nadopunjujemo pa preko nje učim puno o crtićima, igricama, online trendovima'', kaže Morana.

Nakon desetljeća bavljenja kvizovima ona i dalje uživa u njima, ali u posljednje vrijeme rijetko igra pub kvizove jer ne stigne. I ekipa s kojom je igrala se raspršila. Ipak, ne propušta ekipno prvenstvo Hrvatske, Memorijal Mirka Miočića.

Područja koja je prirodno zanimaju lako pamti, a uči stalno. Sportske informacije je ne zanimaju pa ih se, iskrena je, trudi zapamtiti.

"Superpotjera" je i za nju, koja je prošla puno izazova dosad, digla ljestvicu brzine.

''Ni ja se ne snađem nekad, strašno je brzo. Ali kad jedna prođe, samo hoćeš još'', smije se.