Sve koristi od seksa

Donosimo vam osam načina na koje seks može poboljšati kvalitetu življenja, ali i zdravstveno stanje.

1. Seks nas čini mršavijima

Cijeli dan ste proveli na poslu te niste stigli otići u teretanu, nema veze, seks se također računa kao vježba. Točnije seksom možete sagorjeti od 75 do 150 kalorija u samo pola sata. A ako usporedimo s drugim fizičkim aktivnostima, poput joge s kojom možete sagorjeti 114 kalorija u pola sata, plesa s kojim sagorijevate 129 kalorija ili hodanja s kojim možete sagorjeti 153 kalorija. Ideja zamijene teretane sa seksom zvuči zanimljivo, zar ne?

Bonus: Seks pomaže mišićima kako bi ostali vretenasti i lijepo definirani, dok seksualno uzbuđenje i orgazam oslobađa hormon testosteron, koji je potreban za izgradnju i održavanje kostiju i mišićnog tkiva.

2. Seks može poboljšati zdravlje srca

Mnoge su studije pokazale kako su upravo srčane bolesti na prvom mjestu ubojica žena, ali i muškaraca. Kombinacija zdrave prehrane, kontrole kolesterola i unosa natrija pridonose zdravlju srca. Međutim, tome će pomoći i seks, jer se za vrijeme seksa podiže broj otkucaja srca te se regulira krvotok. Naime, istraživanja su pokazala da prakticiranje seksa dva ili više puta na tjedan smanjuje rizik od srčanog udara za pola.

3. Seks za bolji san

Što napraviti kada nikako ne možete zaspati, a čaj od kamilice ne pomaže? Kod ovog problema može također pomoći seks, osobiti ako ne možete zaspati zbog stresa. Osobe koji imaju češće spolne odnose potvrđuju da se bolje nose sa stresom, jer prilikom orgazma tijelo dolazi u stanje potpune relaksacije što pomaže opuštanju od svakodnevnih briga. Također su istraživanja pokazala da osobe koji imaju spolne odnose prije spavanja te su zadovoljne vođenjem ljubavi, imaju puno kvalitetniji san.

4. Seks pojačava imunitet

Brige oko prehlada i gripa te bakterija mogu oduzeti puno vremena. Međutim, postoji nešto što možete raditi u spavaćoj sobi, a ojačat će imunološki sustav. Osobe koje imaju spolne odnose jednom ili više puta na tjedan imaju 30 posto veću razinu antitijela, koji poboljšavaju imunološki sustav. Zato u sezoni gripe perite ruke i redovito prakticirajte spolne odnose.

5. Seks poboljšava mentalno zdravlje

Stručnjaci ističu kako je upravo seks najbrži način da odmah popravite svoje raspoloženje te se riješite depresije i tjeskobe. To se naravno odnosi na seks u vezi, odnosno između dvoje ljudi koji se vole. Jer seks poboljšava mentalno zdravlje jedino uz izgradnju intimnosti između dvije osobe te tako također smanjuje stres.

6. Seks može ublažiti bol

Rečenica „Ne večeras, dušo, imam glavobolju.", možda ipak treba zvučati malo drugačije „Da večeras, dušo, imam glavobolju!". Zato što se kroz seksualno uzbuđenje i orgazam u tijelu luči hormon oksitocin, što pak uzrokuje oslobađanje endorfina. Te zbog tih prirodnih opijata, seks djeluje kako snažan analgetik.

7. Seks može pomoći kod kontrole mjehura

Ideja da seks može pomoći kod inkontinencije možda zvuči čudno, ali je ipak točna. Naime, većina ginekologa preporučaju ženama da redovito tijekom dana, ali i tijekom seksa rade kegelove vježbe. Upravo ove vježbe ne samo što pomažu u povećanju užitka tokom seksa, već ojačavaju mišiće mjehura. Zato ih radite što češće.

8. Imat ćete ljepšu kožu

Može li nas seks učiniti ljepšima? Zvuči čudno, ali tijekom seksa se oslobađaju spojevi koji utječu na poboljšanje tena. Točnije tijekom seksa, tijelo proizvodi hormon zvan DHEA, uz što poboljšava imunološki sustav, zaslužan je za zdraviju kožu, ali i pomaže u borbi protiv depresije.

Seks ili krema za lice, pitanje je sada.

Izvor : female.hr