Što nam govore erotski snovi?

Što nam govore erotski snovi?
Naš um snovima istražuje nešto što nam je previše apstraktno, uznemirujuće ili teško prihvatiti tijekom budne svakodnevice. Mnogi stručnjaci slažu se da se u svakom našem snu radi isključivo o nama samima, a svako mjesto, osoba ili stvar koji se u njemu pojavljuju na neki način predstavljaju neku našu osobinu, želju, strah ili ideju.

Možete ih shvatiti kao isplivavanje potiskivanih želja i emocija na površinu, kao "pospremanje' uma" ili kao nešto treće. Tumačenje snova vrlo je subjektivna disciplina i najbolje je da se njome bave stručnjaci koji znaju što rade, a usto vas i dobro poznaju. No, neki od motiva i situacija vrlo se često pojavljuju u erotskim snovima i skoro svi se slažu oko njihovog značenja.

Evo nekoliko takvih:

Nepoznati partner/partner bez lica
Nalazite se u implicitno ili eksplicitno seksualnoj situaciji s anonimnim, ali jako seksipilnim, intuitivnim i senzualnim partnerom - no, nikada prije ga niste vidjeli, često čak ne možete ni raspoznati njegove/njene crte lica.
Moguće značenje: Želite seks bez komplikacija, u njegovoj sirovoj, životinjskoj formi. Želite seks bez odgovornosti i osjećaja. Drugo objašnjenje ponudio je svojevremeno još veliki psiholog Carl Jung, koji je napisao da su snovi o savršenom, ali "bezličnom" partneru samo način na koji vam um govori da želite poboljšati sebe i kod sebe razviti kvalitete koje primjećujete kod tog partnera. On je zapravo - vi sami, odnosno ono što biste željeli biti.

Iznenadni povratak bivšeg/bivše
Odjednom se nađete u krevetu ili u nekoj drugoj seksualnoj situaciji s bivšim partnerom.
Moguće značenje: Ne bojte se - ovo najčešće ne znači da vam nedostaje stara ljubav, nego upravo suprotno, da je želite izbaciti iz svog sistema. Ako ste sreli nekog novog, možda je ovaj san samo jedan od načina da se mentalno pripremite za novu vezu. Većina analitičara smatra da osobe koje se pojavljuju u našim snovima gotovo uvijek predstavljaju neki aspekt nas samih - zato, ako ste nedavno imali ovakav san, vjerojatno trebate preispitati odnos koji ste imali ili imate s tom osobom i upitati se na koji način ste reagirali ili reagirate na njene pojedine osobine.

Partner koji nestaje
Neposredno prije ili čak tijekom seksa vaš partner jednostavno iščezne.
Moguće značenje: Dakako, prvo objašnjenje koje će vam svatko ponuditi je strah od napuštanja i frustracija partnerom na kojeg se ne možete osloniti. Međutim, ovaj san može značiti i da vam nedostaje samopouzdanja, bilo da je riječ o ljubavnoj ili o bilo kojoj drugoj životnoj situaciji.

Seks s poslovnim suradnikom/suradnicom
Našli ste se "u ljubavnom klinču" nekim s kim radite. Super ako se radi o mladoj i zgodnoj osobi, ali može biti i da je riječ o naboranoj tajnici pred penzijom ili trbušastom, znojnom šefu...
Moguće značenje: Ovaj san je najčešće seksualna metafora koja može značiti tek to da uživate u radu i zajedničkom vremenu s tom osobom. Iako možda toga niste ni svjesni, zapravo se na neki način osjećate ugodno ili sigurno u njenom/njegovom društvu.

Seks u javnosti
Seksate se na javnom mjestu, a stranci vas promatraju.
Moguće objašnjenje: Može ukazivati na strah od seksualne bliskosti ili strah da ćete biti zatečeni u ranjivom ili nespremnom stanju. Ovaj san može vam govoriti da pokušavate biti nešto što niste - odjeća je metafora za vašu javnu osobnost, ono kako se prikazujete pred ljudima, a njen gubitak može značiti strah da će ljudi otkriti vaše pravo lice. Također, može biti i da osjećate krivnju zbog nečega što ste učinili ili načina na koji ste se prema nekome ponijeli.

Spomenimo da osim ovih "klasičnih" erotskih snova, čije tumačenje najčešće čak i nema direktne veze sa seksom, postoje i oni simbolični, kod kojih je situacija sasvim obrnuta. Njihov sadržaj nije erotski, ali moguće je da itekako imaju veze sa seksom. Na primjer, ako sanjate bujice vode, pljuskove ili vodopade, vaš psihoanalitičar mogao bi vam reći da vam je hitno potrebna "akcija", jer takav san najčešće predstavlja vaš nabujali libido...

Izvor:trigon.hr