Što je seksomnija?

muškarac, tip, brak, momačka večer, mladenka, seks ljubav, snovi, Seks sa šefom, Seks s bivšim, Seks sa strancem, seks ljubav, Poznavanje partnera, sigurnost, činjenica o našem partneru, Seks i romantika, stres, prijatelj, začinite vrućim seksom, seks ljubav, seks sa najboljim prijateljem, ljubav strast, svađa, parovi, partneri, živjeti zajedno, seks, Svađa broj 1, bliskost, seksomnija, Seksualno ponašanje u snu, seks ljubav, san, ozbiljan poremećaj, ovisnost o seksu, svadba, razvod, parovi, razgovor, ljubavnice, ljubav, prekid veze, bivši, Seks s bivšim, andropauza, zdravlje, Hormonalne promjene, hormoni, noćna mora, spavanje
Fenomen koji pogađa svakog 10. muškarca i svaku 25. ženu, ozbiljan je poremećaj spavanja i može narušiti odnos s partnerom, piše u kanadskoj studiji o seksomniji koja se temelji na istraživanju provedenom na 800 ispitanika.

Radi se o poremećaju sličnom mjesečarenju zbog kojeg se osobe u snu počinju samozadovoljavati ili pokušavaju pridobiti partnera na seks, a da toga uopće nisu svjesne. Sljedeće jutro se ne mogu sjetiti što su radili, a neugodnost nastupa tek kad ih na seksualne aktivnosti upozore partneri.

"Zaručnik me noćas četiri puta probudio zbog seksa. Rukom me počeo pipati po intimnim dijelovima tijela. Odgurnula sam ga, a nakon sat vremena je ponovno počeo i tako ukupno četiri puta", napisala je anonimna osoba na stranici sleepsex.org na kojoj seksomnijom pogođene osobe i njihovi partneri međusobno dijele iskustva.

Seksualno ponašanje u snu često je agresivnije od onog u budnom stanju pa je zabilježeno i nekoliko slučajeva u kojima su muškarci koji su patili od seksomnije završili na sudu zbog napada na žene pored kojih su spavali.

Iako je seksomnija ozbiljan poremećaj, nerijetko služi kao izgovor zdravim osobama za neodgovorno ponašanje, poput ovisnosti o seksu. Osobe koje pate od seksomnije navečer ne mogu dugo zaspati, a tijekom dana su nervozne i umorne. Pacijenti se najčešće liječe tabletama koje reguliraju spavanje.

urbancult.hr