Pročitajte tko su Hrvat i Ukrajinka koji su se zaručili na maksimirskom stadionu

ljubav
Magdalena, želiš li se udati za mene?" Poruka s bračnom ponudom zasvijetlila je na semaforu. Mjesto radnje ove ljubavne priče bio je maksimirski stadion, a tajming još bolji - poluvrijeme kvalifikacijske utakmice između Hrvatske i Ukrajine za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Navijači su se odmah počeli ogledavati oko sebe u potrazi za Magdalenama. A koja je ona prava? Eno je! Stoji na stubama na sjevernoj tribini, suze radosnice već su joj krenule niz lice iako ni ona sama još nije u potpunosti povjerovala da je baš o njoj riječ. Ali nema zabune, njezin odabranik Mario kleknuo je i u ruci držao prsten.

Sljedećih nekoliko sekundi sve su oči na stadionu bile uprte u nju, a onda je uslijedilo sveopće oduševljene: rekla je da! Ali čekaj malo, to nije sve. On ima kockastu majicu, Hrvat je... A ona je u plavom, ukrajinskom dresu. Kao da prosidba pred 30 tisuća ljudi ne bi bila spektakl sama za sebe, kada se ispostavilo da je riječ o Hrvatu i Ukrajinki, pokupili su simpatije cijele nacije, pa čak i onih koji nisu fanovi pompoznih prosidbi.

Ona je Magdalena Sophia Rohun, on Mario Kvasina, a žive u Linzu, u Austriji, otkriva Večernji list.

- Kako, zašto, zar zbilja, kako... samo je ponavljala ta pitanja. Dobro da se uopće sjetila reći "da". A onda je opet nastavila s pitanjima i, evo, tjedan dana kasnije i dalje zapitkuje pa kako, pa kako, pa kako - prepričava prve dojmove 23-godišnji Mario koji još uvijek sav pršti od ponosa zbog svog prošlotjednog pothvata. Dugo se pripremao da sve ispadne savršeno i apsolutno bi lagao, kaže, kada bi rekao da mu je bilo svejedno.

- Prosi se samo jednom u životu tako da sam dugo čekao pravu šansu i, kad sam čuo da nam reprezentacije igraju, odmah sam znao da je to taj trenutak kada ću zaprositi djevojku svog života. I zamislite onda... Tribine su nam stalno bile zatvorene. Pa već sam ih ja htio nazvati da ih otvore da se mogu oženiti - kroz šalu napominje veseli Mario, a osmijeh s lica ni tjedan dana kasnije ne skida Magdalena.

- Ma ne znam ja ništa, još sam u šoku i ne vjerujem da se to meni dogodilo - kaže, a onda ipak nastavlja kako je za nju to bila savršena prosidba. Ideja da se to dogodi baš kada igraju Hrvatska i Ukrajina ni njoj ne bi pala na pamet, dodaje, tako da je jako ponosna na svog odabranika. A na pitanje prati li uopće inače nogomet, prekriva lice rukama i kaže: "Hahaha... pa ne!".

Iako su odlazak na utakmicu dogovorili zajedno, za sve ostalo pobrinuo se Mario koji je prosidbu isplanirao do posljednjeg detalja. Ulaznice je kupio čim su izašle u prodaju, a zaruke je organizirao uz pomoć Hrvatskog nogometnog saveza.

Magdalena u Austriji, naime, živi cijeli život. Njezini su se roditelji preselili iz ukrajinskog Lavova u Salzburg u potrazi za boljim životom. Tamo je živjela do svoje šesnaeste godine kada se s obitelji preselila u Linz. Mario je pak u taj grad došao sam, kao osamnaestogodišnjak.

- Rodom sam iz Uskoplja, iz srednje Bosne, ali tamo nažalost nema više nikakve budućnosti za mlade pa sam prije pet godina odlučio doći u Austriju u potrazi za poslom - objašnjava Mario, kojemu još uvijek nedostaje rodni kraj, ali da nije došao u Linz, dodaje, nikada ne bi upoznao Magdalenu. Par je nerazdvojan, a prekosutra će proslaviti i treću godišnjicu veze.

Gotovo svaki trenutak provode zajedno, i dalje su zaljubljeni kao i prvog dana, a već pola godine i žive zajedno. On je tehničar za garažne automate, a ona se bavi birokratskim poslom. Sretni su zajedničkim životom u Austriji, no nerijetko idu u posjete svojim domovinama uz koje će ih, kako kažu, uvijek vezati srce. Redovito putuju u Marijevo rodno Uskoplje, a tada obvezno posjete i Hrvatsku u kojoj provode svako ljeto.

Svi njihovi poznanici, a posebice oni koji dobro znaju njihovu priču, apsolutno su oduševljeni prosidbom. Mario, naravno, nikome nije otkrio što planira, ali im je dao malu preporuku da pogledaju utakmicu.

- Na kraju nikome nismo morali sami javiti, svi su vidjeli u izravnom prijenosu na televiziji. Počeli su navijati za nas više nego za reprezentacije i vrištati ispred ekrana - prepričava zaljubljeni par koji od prošlog vikenda nije prestao dobivati poruke.