Manje priče, više seksa!

Razgovaranje je precijenjeno

Mnogi vjeruju da razgovorom mogu riješiti svaki problem u vezi. Uglavnom žene zahtjevaju od svog partnera da razgovaraju o svemu, pa tako i osjećajima. Psiholozi upozoravaju na činjenicu da je verbalna komunikacija u modernom društvu precijenjena. Tvrde da neki parovi previše razgovaraju. U svakoj pa i najboljoj vezi previše iskrenosti može štetiti, posebno kada se govori o Opens internal link in current windowseksualnim odnosima.

Neka američka istraživanja dokazala su da parovi koji svoje tajne i probleme dijele imaju manje seksualnih odnosa od onih koji ne dijele toliko informacija međusobno. Psiholozi preporučaju da parovi ostvare bliskost na neverbalni način. Dobar seks stvara bliskost, prevelika otvorenost partneru na komunikacijskoj razini, lako može ubiti seksualnu želju.
Fenomen zapadnih država

U priručnicima za samopomoć i na televiziji velika pozornost posvećena je komunikaciji među partnerima, možda joj je ipak posvećeno previše pozornosti. Razdragani ljudi koji otvaraju svoju dušu na malim ekranima postali su kulturološki fenomen u zapadnim državama, što je vrlo brzo ušlo i u privatne sfere. Ovorene rasprave i iznošenje svih detealja dobre su za gledanost emisija, ali u stvarnosti vrijede sasvim druga pravila. Parovi u mnogim kulturama svijeta neke misli i osjećaje zadržavaju za sebe dok je u zapadnim kulturama privatnost postala relativno strani pojam unutar partnerskih odnosa. Otvoreni i iskreni razgovor je predstavljen kao rješenje svih problema, ali u praksi mnoge riječi izrečene učiniti će više štete nego koristi.

 

Istina boli

Ukoliko su oba partnera potpuno iskrena, onda jedno o drugom znaju stvari koje možda i ne bi trebali znati. Sigurno se nećete zbližiti ukoliko svom partneru predložite ostvarenje fantaziju u kojoj sudjeluju najbolji prijatelj/ca. Zato pazite što govorite. Potpuna iskrenost kod vašeg partnera može izazvati loše osjećaje koji mogu smanjiti libido. Previše iskrenosti može narušiti odnos. Ako postoje problemi seksualne prirode i o njima planirate govoriti bez zadrške-pripazite da ne postanu još gori. Pravu istinu pokušajte elegantno zaobići-umjesto da priznate da ste glumili orgazam, nekom gestom navedite ga na drugi položaj i nešto drugačije. Izbjegavajte direktne optužbe, da je način na koji ste prije imali seks bio za ništa.
Govorite bez riječi

Seksualni terapeuti često savjetuju otvoren razgovor o seksualnim problemima. Ali to se lako može pretvoriti u prebacivanje odgovornosti na drugoga. Što vas neće odvesti nigdje. Izbjegavajte govoriti o seksualnim fantazijama u kojima vaš partner ne sudjeluje. Takpđer nemojte govoriti o seksualnim odnosima s bivšim partnerom. Neki stručnjaci s područja spolnosti preporučaju da umjesto razgovora pokušate komunicirati na neki drugi način. Radije ga uputite na dodire i vodite ga po svom tijelu, pronađite zajedno točke užitka. Ne sramite se dodirivati svoje tijelu te mu tako pokazati što vam godi. Bez nepotrebnog razgovora partner će znati što volite i u čemu uživate.

izvor:www.intimatemedicine.com.hr