Kako znati vara li vas?

Moderno vrijeme i stavovi žena o muškarcima donijeli su nam često razgovore među ženama koje možete čuti na svakom koraku. 'Postoje dvije skupine muškaraca u vezama. U prvoj su oni koji bi htjeli šarati, ali im baš i ne ide. To su oni koji nemaju, ili kada imaju krajnje rijetku priliku i nova žena im se nudi kažu 'da, molim te'. U drugoj su oni koji bi htjeli šarati i ide im. To su oni koji često imaju priliku i kada im se nova žena nudi kažu jednostavno 'da', jedan je od razgovora koje često možemo čuti među ženama.

Vrlo je teško istraživati nevjeru, ali brojna istraživanja navode do čak 40 posto nevjera u vezama i brakovima. Naravno, muškarci se upuštaju u nevjeru 30 posto više nego žene. Nevjere je teško istraživati, jer se prikrivaju. Prikrivaju se, jer oni koji se upuštaju u nevjeru ne žele da to bude razlog razvrgnuća primarne veze. Nešto slično je i s korupcijom u RH. Svi smo uvjereni u to da je ima na svakom koraku, ali znamo samo za mrvice koje nam uskoci podastru.

Voli li on svoju družicu? Sama činjenica da taji svoju sporednu vezu, govori da ne želi da njezino otkrivanje posluži za prekid. Ona je matica, doživotna žena, vjerojatno majka njegove djece. Voli li je i dalje istinski, tada zbog vrdanja osjeća i nešto krivnje. To kompenzira češćim i snažnijim pokazivanjem ljubavi. Paradoksalno, učestali pokloni, veća pažljivost, uvažavanje njezinih želja, pa čak i češći i bolji seks mogu biti znaci nevjere. Naravno, sve to pod uvjetom da mu ne pada ni na pamet da je napusti.

Međutim, tko je žena s kojom čini preljub, tko je ljubavnica? Je li to žena koja pristaje biti uvijek druga? Idealan preljub odvija se između muškarca i žene koji su u primarnim vezama, vole svoje matične partnere i ne namjeravaju ih napustiti. Tada je ta tajna veza samo zabava i dobar seks. Privremena je i neobavezna. Međutim, preljub sa ženom koja nije u vezi, ili je u vezi koju namjerava napustiti, može biti vrlo naporan i na kraju neugodan.

Ona se ne zadovoljava drugim mjestom. Što se nje tiče, taj položaj samo je privremen. Ako je zaista zaljubljena u muškarca s kojim čini preljub, sve će učiniti da ga izbaci iz primarne veze. Beskrajno se trudi, seks je veličanstven, zabavna je, topla i podatna. Uzbuđenje je narkotik na koji se on lagano navlači. Sve do trenutka kada se nađe u situaciji ili-ili, pred apstinencijskom krizom. To je trenutak u kojemu preljub postaje naporan i neugodan. Lagano se primiče trenutak odluke.

Sve rečeno vrijedi i za žene, uz uvažavanje socijalnih pritisaka koji su drukčiji po spolovima. Recimo, kada je žena nevjerna, tada se okolina često odnosi licemjerno i mnogostruko je više osuđuje nego muškarce. To je istina.


Međutim, postoji barem jedna biološka činjenica koja razlikuje muškarce i žene u nevjeri. Muškarci ne mogu doći iz izvanjske veze, pokucati na vrata i reći: 'Draga, donio sam ti novu bebu. Ti sada rasporedi novac i vrijeme od svoje djece prema ovome djetetu.'

Istraživanja pokazuju da je, otprilike, 20 posto postojećih veza počelo nevjerom prema prethodnom partneru. Uzmemo li podatak od ranije, da 40 posto osoba u vezi čini preljub, tada vjerojatnost da će muškarac koji čini preljub napustiti primarnu ženu iznosi 50 posto. Možda i nije sve tako crno. Vjeruje se da postoje dvije skupine muškaraca; oni koji ne mogu i ne čine preljub i oni koji mogu i čine preljub. Možda postoje i oni koji mogu, a ne čine preljub. Postoje li?

tportal.hr