Je li u seksu više bolje? Ili je bolje više?

Na ovo je pitanje gotovo nemoguće odgovoriti: bez sumnje je djelovanje dvosmjerno. Iako su muškarci više nego žene skloni definirati seksualnost kao središnji aspekt veze, fizičko izražavanje naklonosti - poput masaže, maženja, milovanja, držanja za ruke, grljenja, ljubljenja i slično - povezano je sa zadovoljstvom vezom i partnerom kod oba spola, piše tportal.hr. Osim kao izraz (ne)zadovoljstva, u nekim vezama seks može poslužiti i kao sredstvo za rješavanje sukoba. Tako je u jednom istraživanju 35 posto muškaraca i 23 posto žena izjavilo da je vođenje ljubavi najbolji način pomirbe nakon svađe.

Općenito, bračni partneri izjavljuju da muškarci češće iniciraju seks nego žene, iako neki istraživači smatraju da je žensko iniciranje seksualnih odnosa ustvari podcijenjeno jer one često daju znak za seksualnu spremnost (npr. stave omiljeni parfem, zavodljivo se smiješe i sl.), a onda muškarac započinje predigru. Postoje vrlo jasni implicitni pozivi na seks razvijeni uglavnom zbog straha od odbijanja (npr. 'Idem u krevet'), a isto tako i implicitni odgovori koji znače odbijanje (npr. 'Boli me glava'). Muškarcu je općenito nešto lakše podnijeti odbijanje jer ga može pripisati ženinim slabijim seksualnim apetitima, dok će žena odbijanje interpretirati kao slabiji interes za nju samu. Istraživanja pokazuju da je učestalost iniciranja i pozitivnih reakcija na iniciranje seksa povezana s bračnim zadovoljstvom.

Nadalje, osobe koje su zadovoljnije brakom percipiraju svoje bračne partnere sličnima sebi u preferiranoj čestini seksualnih odnosa češće nego osobe koje nisu zadovoljne brakom. Jednakost je, dakle, bitan čimbenik zadovoljstva seksualnim aspektom veze, kao i samom vezom: partneri u ravnopravnim vezama češće izražavaju zadovoljstvo seksom u vezi i samom vezom te češće stupaju u seksualne odnose s partnerom, a rjeđe u izvanbračne seksualne odnose.

Iako sve to lijepo zvuči na papiru - valja se čuvati seksualne dosade (zasićenosti seksualnim odnosima s istom osobom), neizbježne pojave u dugim vezama. Istraživanja pokazuju da bračni parovi u prvoj godini braka imaju velik broj spolnih odnosa, koji zatim naglo pada, ustaljuje se i onda nastavlja postupno padati (pri čemu se kasniji postupni pad obično smatra posljedicom biološkog starenja). Seksualna dosada je povezana sa seksualnim nezadovoljstvom, a time i s nezadovoljstvom vezom, na što ukazuje i podatak da je to jedan od glavnih razloga razvoda - baš kao i nevjera, do koje često dolazi upravo zbog seksualne dosade. Ali o lijeku protiv seksualne dosade smo već puno puta pisali, pa se naši čitatelji nemaju zašto brinuti.