Da li je bolji muški ili ženski orgazam?

ruke
Što se tiče dužine orgazma, on kod muškaraca traje između 3 i 10 sekundi, dok kod žena može da traje i preko 20 sekundi. Učestalost orgazama također se može povezati sa seksualnom orijentacijom, barem ukoliko ste žensko. Dok biseksualni i gej muškarci imaju u prosjeku isti broj orgazama kao i njihove heteroseksualne "kolege", lezbijke i biseksualne žene doživljavaju čak 12 posto više orgazama od heteroseksualnih žena.

To se možda može povezati i dužinom trajanja odnosa. Odnos lezbijskih parova traje u prosjeku oko 30 do 40 minuta u poređenju sa heteroseksualnim parovima čiji odnos traje između 15 i 30 minuta. Interesantno je i to da je moždana aktivnost kod muškaraca i žena tijekom orgazma veoma slična, usprkos činjenici da se obrasci koji se odnose na uzbuđenje razlikuju kod polova.

Pored toga, i muškarci i žene oslobađaju hormon umora i spavanja prolaktin nakon orgazma, a on se oslobađa u četiri puta većoj količini nakon seksa sa partnerom nego nakon masturbacije. Što se jačine orgazma tiče, on zavisi od osobe do osobe. Najbolji način da se njegov intenzitet poveća je da pojedinac upozna svoje tijelo, potrebe i emocije.

(Independent)