Mogu li muškarci da dožive višestruke orgazme?

vodjenje ljubavi

Prva značajna razlika je vrijeme postizanja orgazma - koje za više od 80 posto žena u prosjeku iznosi bar desetak minuta, dok većina muškaraca može da bude "gotova" za minut do dva snošaja.

Naučna istraživanja su, s druge strane, pokazala da su žene "blagoslovene" činjenicom da mogu da dožive višestruke orgazme - bilo zaredom ili s malim prekidima između njih.

Najveći zabiljženi broj orgazama u laboratorijskim uvjetima iznosi 134, a doživjela ih je žena u tridesetim godinama koja se samozadovoljavala.

Broj ženskih orgazama u spavaćoj sobi i s partnerom ipak je znatno manji, mada nema prepreka da bude višestruk.

A šta je s muškarcima?

Tim pitanjem pozabavila se dotorka Ava Kadevl, seksolog i autor brojnih knjiga o seksu.

"Muškarci mogu da dožive višestruke orgazme i to nije tako rijetko kao što se čini. Ali, za to je ključno znati (i osjećati) razliku između ejakulacije i orgazma", kaže Kadvel.

Ona je objasnila da je orgazam dio seksualnog iskustva koje se događa između dvije do sedam sekundi prije ejakulacije. Riječ je o kombinaciji povećane osjetljivosti cijelog tijela, ubrzavanja disanja i naviranja krvi i raznih osjećaja od skrotuma do penisa.

"Ejakulacija je posljednji korak stimulacije i uključuje izlučivanje sjemene tečnosti, kao i otpuštanje neurotransmitera koji šalju tijelo u fazu "odmora i opuštanja".

Nakon ulaska u tu fazu, muškarac je nezainteresiran za seks - bar neko vrijeme. Muškarci koji odlažu vrhunac, odnosno koji su razvili tehnike sprečavanja ejakulacije, mogu da dožive orgazam bez otpuštanja sperme.

Iako nije sigurno koliko točno muškarci mogu da dožive orgazama prije nego što ejakuliraju, istraživanje kompanije "Masters i Džonson" je pokazalo da postoji bar jedan muškarac koji može da postigne tri orgazma za deset minuta.

Koja je njegova tajna?

Odlično uvježbani karlični mišići, isti oni koji su odgovorni za zaustavljanje mlaza urina, objašnjava Kadvel.