Aleksandar sigurno ostaje uz Severinu do treće godine

 Ako je vjerovati medijima, pravna bitka vodit će se za skrbništvo nad 19-mjesečnim sinom Aleksandrom, ali i oko podjele imovine nevjenčanog para. Severina, navodno, ne može ući u trag Milanovoj imovini koja se rasteže od Cipra do Beograda.Nadalje, navodno joj je isprva nudio čak 10 tisuća eura mjesečno za uzdržavanje djeteta, da bi potom iznos prepolovio, a njoj je, opet navodno, to malo...
Ili je sve ovo zajedno, sumnjaju neki, samo još jedna obična predstava za raju, jer bar je Severina maherica u stvaranju javnog imidža.

Podsjetimo se, unatoč raznim događajima kojima je popraćena njezina estradna karijera, ona uspijeva već nekoliko desetljeća zadržati status neprikosnovene nacionalne zvijezde. "Seksi filmić" s hercegovačkim tajkunom, penjanje na kazališne daske i skandaliziranje glumačke elite, politički angažman s bedževima... Sevka uvijek dobiva publiku na svoju stranu, čak i one koji nikada nisu poslušali nijedan njezin pjesmuljak. Ni "nacionalno osviješteni" Hrvati joj ne zamjeraju što puni dvorane u Srbiji, odakle im dovodi i "mladoženju". I to baš u Split, čiji tadašnji gradonačelnik progovara kako "ne bi Srbina za zeta".

Ovaj srpsko-hrvatski ljubavni par malog Aleksandra upisuje u članstvo Delija i Torcide, i ne samo to, Severina ostaje nevjenčana, a nacija, koja se doživljava kao katolička, ni to joj ne zamjera. Stvar ide čak dotle da se Sevina slika u prirodnoj veličini s porukom "Volim Srbina" pojavljuje u gay paradama. Uglavnom, hrvatska estradna zvijezda broj jedan biva prigrljena od svoga naroda kojemu se, zapravo, u brk vrlo često narugala.

Stoga, nije za odbaciti pretpostavka da je ova estradna genijalka i čitavu priču oko skrbništva nad svojim jedincem podigla do medija da bolje proda svoje ljetne gaže, jer, znamo, "marketing is everything".
No, prema onome što se do sada moglo pročitati i pod pretpostavkom, ponavljamo, da je sve to točno, "Linija X" se raspitala o mogućim Sevkim šansama da i iz ove situacije iziđe kao heroina. I dok Milan u pomoć zove vračare i astrologe, mi smo se konzultirali sa stručnjacima za obiteljsko pravo.
Tko to može potrošiti?

Krenuli smo od tih famoznih 10 tisuća eura, pa odmah dobivamo odgovor: "Nijedno dijete ne može mjesečno potrošiti toliki novac, a iznos za uzdržavanje roditelja mora biti primjeren dječjim potrebama, a ne bogaćenju skrbnika." Općenito, novac za uzdržavanje djeteta određuje se prema prihodima i imovini roditelja koji ima obvezu uzdržavati dijete i prema potrebama djeteta. Pri tome treba voditi računa da je svrha uzdržavanja pokrivanje djetetovih potreba za hranom, odjećom, obućom, stanovanjem, školovanjem i drugim aktivnostima.

Dijete bogatijih roditelji ima pravo na viši standard, međutim, uzdržavanje nije bogaćenje djeteta niti je to nasljeđivanje, niti ono smije povećati standard roditelja s kojim dijete živi! Ono se mora kontinuirano trošiti na dijete i njegove potrebe, a ne na potrebe roditelja koji živi s djetetom, odgovor je poznavatelja Obiteljskog zakona.
Nadalje, ako su ljubavnici živjeli zajedno tri godine ili kraće i ako je rođeno zajedničko dijete, tada se to shvaća kao izvanbračna zajednica prema hrvatskim propisima, koja se izjednačava s brakom u pogledu imovinskih odnosa.

Imovina se dijeli na jednake dijelove, kako ona koju je stekao muškarac, tako i ona koju je stekla žena.
I u nacionalnim okvirima ovo su vrlo komplicirani sudski predmeti, a ako su u pitanju odnosi s međunarodnim elementom, svemu prethodi niz pitanja na koje treba dobiti odgovor da bi se donijela presuda, upozoravaju stručnjaci.

Roditeljska skrb je ex lege zajednička, bez obzira je li dijete rođeno u braku ili izvanbračnoj zajednici, pa čak i ako je "plod jedne nesmotrene noći".
Sve po pola

To znači da bi roditelji trebali zajednički odlučivati o bitnim stvarima u vezi s djetetovim osobnim i imovinskim pravima, te zajednički zastupati dijete, pojašnjavaju nam stručnjaci i dodaju kako samo jedan roditelj može dobiti roditeljsku skrb prema važećem Obiteljskom zakonu samo ako je drugi umro, lišen je roditeljske skrbi ili poslovne sposobnosti, ili je spriječen na drugi način. Ako su roditelji različitog državljanstva i žive u različitim državama na velikoj udaljenosti, to teorijski nema nikakvu ulogu u pogledu zajedničke roditeljske skrbi.
Međutim, to može praktično izazvati probleme, posebno ako su roditelji u konfliktnim odnosima.
U slučaju Severine i Milana - ako ostanu u sukobu! - odluku u vezi s djetetom će morati donijeti sud.
Pitanje koje se mora riješiti kada to roditelji zahtijevaju jest s kojim će roditeljem dijete živjeti, kako će se ostvarivati susreti i druženja s drugim roditeljem te plaćanje uzdržavanja od strane onog roditelja koji ne živi s djetetom.

Zakon ili, bolje rečeno, znanstvena istraživanja ovdje "igraju" za Severinu jer bi dijete do treće godine života, na temelju tzv. teorije o privrženosti jednoj osobi (primarnom skrbniku), trebalo imati kontinuitet skrbi od strane jedne osobe. U pravilu je to majka, što ne mora biti.

- Bez obzira na društvena shvaćanja, kao i na društvenu realnost koja je, među ostalim, uzrokovana položajem žena i muškaraca u još uvijek patrijarhalnom društvu, očevi mogu biti jednako dobri ako ne i bolji roditelji djeci. Kojem je roditelju dijete privrženije, nužno je procjenjivati od slučaja do slučaja. Mit o "majčinskom instinktu" nije točan. Postoji samo instinkt roditelja da zaštiti svoje dijete, neovisno o tome je li riječ o majci ili ocu.

Istodobno, dakle, drugi roditelj mora imati česte kontakte s djetetom kako bi se razvila emocionalna veza između njega i djeteta, odnosno kako kod starijeg djeteta ne bi došlo do otuđenja od jednog roditelja.
Nakon djetetove treće godine, susreti i druženja bi se morali određivati i tijekom noći (vikendom i praznicima i slično), jer je to primjereno razvojnoj dobi djeteta, pod uvjetom da se uspostavila emocionalna veza i sigurnost djeteta u odnosu na roditelja s kojim dijete ne živi, u većini slučajeva oca, navode stručnjaci obiteljskog prava.

Slučaj Severine i Milana ovog trenutka - pišu mediji - daleko je od dogovora "supružnika". Ona je angažirala odvjetnicu Jadranku Sloković, a on ured Romana Bihara, dok se u Beogradu "osigurao" Nenadom Stankovićem. "Njegov odvjetnički tim podnio je potrebnu dokumentaciju Općinskom sudu u Zagrebu, kao i Centru za socijalnu skrb, s ciljem da se na taj način izbori za svoje pravo da bude otac svom sinu te ravnopravno sudjeluje u njegovu obrazovanju i odgoju, kao i da svom sinu omogući da raste uz oba roditelja, bez obzira na prekid emocionalne veze", poručeno je ovog ljeta medijima iz Popovićeve PR agencije.

I eto veselja za balkanske narode i narodnosti. Svakodnevno cure vijesti o njihovu bivšem zajedničkom životu koje, bile istinite ili ne, ruše sliku o Sevinoj, nakon puno godina dočekanoj, životnoj bajci. No, već će se ona, poput mačke, nekako dočekati na noge...

Zaštita od otmice Aleksandra

Neke odgovore o ovakvim i sličnih situacijama potražili smo i od doc. dr. sc. Branke Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku, koja se znanstveno bavila uzdržavanjem djece i kontaktima roditelja i djece nakon razvoda braka. Kako stvar stoji s pravom roditelja na susrete i druženje kad roditelji žive u dvjema različitim državama kao što je to slučaj sa zvijezdama ovoga teksta?

- U Hrvatskoj je na snazi Konvencija o kontaktima Vijeća Europe koja predviđa određene mjere osiguranja povratka djeteta i koje se mogu implementirati u sudsku odluku već prigodom donošenja odluke o kontaktima. Tako se, na primjer, može odrediti da roditelj prije odvođenja djeteta položi novčani depozit, može mu se naložiti da preda djetetovu putovnicu u policiju ili drugom nadležnom tijelu u državi u koju odlazi s djetetom, obvezu da se kontinuirano javlja u policiju ili centar za socijalnu skrb zajedno s djetetom u državi u kojoj se nalazi i slično.

U slučaju da je dijete nezakonito zadržano i nije vraćeno u određeno vrijeme, tada se primjenjuje Haaška konvencija o otmici djece, alarmiraju se nadležna tijela obje države koje su potpisale ovu Konvenciju, uključujući i Interpol, te bi dijete moralo u kratkom vremenu biti vraćeno u zemlju iz koje je odvedeno. Zbog otmice djeteta, roditelju bi trebalo ubuduće zabraniti odvođenje djeteta, pa čak mu odrediti kontakte pod nadzorom u djetetovoj državi. Naravno, slijede i kaznene sankcije - upozorava dr. Rešetar i napominje: "Sjetite se predmeta Čučić i djece koja su vraćena iz Hrvatske u Francusku!"

Slobodna Dalmacija