Djeca kroz natjecanje u Mostaru učila o fair playu

Mali most kup
Mali most

Fondacija za razvoj i unapređenje sportskih rekreativnih aktivnosti 'Mali Most' – Sportska akademija, koja djeluje u Mostaru, u godini mini jubileja (5 godina rada sa djecom), u teškim vremenima uzrokovanim virusom Covid 19, poštujući sve epidemiološke mjere organizirala je turnir u mini nogometu pod nazivom 'Mali Most Kup 2020'.

Ovo je bila prilika organizirati sportsku aktivnost za djecu, vratiti ih sportu, dati im novu nadu, ali i naučiti ih kako se ponašati i igrati poštujući mjere opreza. Ovo je bila i prilika da organizatori predstave nagradu dodjeljenu od strane UEFA Fondacije za djecu koja im je dodjeljena za proteklu godinu. Vizija UEFA Fondacije za djecu i njihova se preklapaju.

Cilj je omogućiti djeci sportsku aktivnost i kroz istu učiti ih o sportu, ali i fair playu, jednakosti i različitosti, poštivanju i uvažavanju, te njihovom mogućem utjecaju i doprinosu zajednici.

Poštujući preporuke u vezi epidemioloških mjera, turnir je održan u više natjecateljskih dana kako bi smanjili veći broj sudionika na jednom mjestu u isto vrijeme. Ovim putem iskazuju zahvalnost svim ekipama koje su uzele učešće na turniru, ali iste zaslužuju sve pohvale za poštivanje svih propisanih mjera predostrožnosti. Turnir je odigran na SC Kantarevac u tri uzrasne kategorije, i to 2011., 2009. i 2007. godišta.

Pobjednici po uzrastima:
2011. godišta:
1. mjesto - NK Sport talent (Mostar)
2. mjesto - MNK Pionir (Jablanica)
3. mjesto - ŠN AS Međugorje.
Najbolji igrač: Hamza Klepo (MNK Pionir)
Najbolji golman: Luka Kordić (NK Sport Talent)
Najbolji strijelac: Petar Prusina (ŠN AS Međugorje).

2009. godišta:
1. mjesto - NK Sport talent (Mostar)
2. mjesto - UŠS Fortuna (Mostar)
3. mjesto - NK Cim (Mostar).
Najbolji igrač: Hamed Marić (UŠS Fortuna)
Najbolji golman: Arman Alikadić (NK Sport talent)
Najbolji strijelac: Luka Drinovac (NK Sport talent)

2007. godišta:
1. mjesto - FK Velež (Mostar)
2. mjesto - NK Gošk (Gabela)
3. mjesto - ŠN AS Međugorje.

Najbolji igrač: Nirmel Škaljić (FK Velež)
Najbolji golman: Tikveša Tarik (FK Velež)
Najbolji strijelac: Pavel Paradžik (ŠN AS Međugorje).


UEFA Fondacija za djecu osnovana je na inicijativu bivšeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija, odražavajući želju UEFA-e da igra aktivniju ulogu u društvu. Godinama upravljačko tijelo europskog nogometa podržava inicijative i programe koji pomažu djeci u teškim okolnostima, radeći s brojnim različitim partnerima na razvoju projekata širom Europe i šire.

Fondacija ima za cilj pomoći djeci i zaštititi njihova prava. Sport, a posebno nogomet, mogu pružiti podršku u području zdravlja i obrazovanja djece, kao i promovirati pristup sportskim aktivnostima, olakšavajući osobni razvoj djece i potičući integraciju manjina.