ŠIROKI, ZRINJSKI, VELEŽ Upitali smo hercegovačku trojku hoće li biti rezanja plaća

Nogomet novac plaće
Ilustracija hercegovina.info

Velika bura ovih dana digla se u Maksimirskoj 128. Puklo je na relaciji između uprave Dinama te igrača i stručnog stožera.

Sve je rezultiralo tim da je otpušten cijeli stožer Nenada Bjelice. Razlog cijeloj uzbuni u Dinamu je taj, što je uprava krenula u rezanje primanja igrača i stručnog stožera zbog situacije s pandemijom koronavirusa u kojoj se cijeli svijet nalazi.

Raspitali smo se kakvo je stanje u klubovima iz Hercegovine kada je riječ o smanjivanju plaća i nastavku prvenstva zbog pandemije koronavirusa.

Dalibor Šilić, sportski direktor Širokog Brijega, kaže kako se još nije razgovaralo o tome unutar kluba s Pecare.

"O svemu smo razgovarali, ali o tome baš i nismo. Mislim da je još rano donositi neke radikalne odluke budući da se Upravni odbor nije sastajao u većem broju u većem. Pratimo što se događa u svijetu, što se događa u Europi i vidjet ćemo što će i drugi odlučiti. Sigurno je da će ova pandemija pogoditi i ekonomiju. Mi nećemo naravno biti izuzetak ni da režemo, ni da ne režemo, to nije nikome u cilju. No, nešto će se morati činiti. Još nismo konkretno razgovarali", ističe Šilić za hercegovina.info.

Očekujete li uskoro nastavak prvenstva i smirivanje situacije te što bi bilo bolje za vaš klub - da se prvenstvo nastavi ili da se ovo sve jednostavno završi?

"Ja bih iskreno volio da se prvenstvo nastavi. Do kada će cijela ova situacija trajati, zaista ne znam, no nekako se nadam da ćemo nastaviti u svibnju."

U Veležu također još nisu donesene konkretnije mjere po tom pitanju.

"Mi imamo s djelatnicima kluba ugovor o djelu. Prestankom rada, prekida se i ugovor. No, ipak, mi ćemo radnoj zajednici jedan dio tog ugovora isplatiti. Što se tiče igrača, mi ćemo ići s prijedlogom da se ide u smanjenje. Hoćemo li uspjeti i koliko, to ćemo vidjeti. Morate znati da je sve stalo. Mi od početka ove situacije nemamo niti jednu uplatu, jednostavno je sve stalo", kaže direktor Veleža Džemil Šoše.

Direktor Rođenih bi ,unatoč tome što je u klub u sigurnoj sredini, volio da se prvenstvo nastavi.

"Ako krenemo u petom mjesecu, sigurno će odmah doći i do nekih prihoda. Sponzori će podržati, tu će biti i prihodi od domaćih utakmica, pa i onih virtualnih koje smo pokrenuli u web shopu, ali iskreno glupo bi ih bilo prodavati sada kad nema utakmica. Sa što skorijim nastavkom i financije će krenuti na bolje, stoga je moje mišljenje da je po Velež bolje da se prvenstvo što prije nastavi", kazao je Šoše za hercegovina.info.

Glasnogovornik HŠK Zrinjski, Mario Pandža kaže kako je uranjeno govoriti o bilo kakvim odlukama.

"U ovom trenutku je preuranjeno davati odgovore na takva pitanja. Mi smo 8. ožujka igrali utakmicu u Širokom Brijegu, a 10. ožujka je bila odluka da će se igrati pred praznim tribinama, a dva dana nakon toga se odgodilo prvenstvo. Mi smo još u ožujku, tako da zaista nije bilo razmišljanja o tome u ovom vrlo kratkom periodu."

Pandža od krovnih nogometnih organizacija očekuje dodatne informacije.

"Smatram kako će oni morati dati naputke klubovima kako se u ovoj situaciji ponašati, štiteći igrače i same klubove."

Nastavak prvenstva?

"Iskreno, svi se nadamo da će se prvenstvo završiti. Možda to neće biti u svibnju kakav je bio prvotni plan, no možda to bude u šestom mjesecu budući da nema EURA. To sa sobom opet povlači druga pitanja, što s natjecanjima u Europi. Sve nas je zadesila ova situacija. Također, jedan od velikih problema je taj što mnogi klubovi imaju ugovore s dosta igrača do kraja petog mjeseca. Jako je teško dati odgovor na bilo kakvo pitanje."

Jedno je sigurno. Svi jedva čekaju kraj ovog ludila i povratak na zelene travnjake.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.