Federalna vlada "otela" 25.000 KM Matici hrvatskoj Mostar, a "počastila" druge s 250.000 KM

...dobilo je i prethodnu suglasnost vlasti o iznosu novca koji će se izdvojiti za financiranje ove manifestacije.

Promjena odluke

Kako piše Večernji list BiH, dogovoreno je da se jednoipolmjesečna kulturna manifestacija Mostarsko proljeće financira sa 75.000 maraka. Kada je Vlada Federacije BiH trebala i formalno odobriti novac za financiranje ove manifestacije na sjednici održanoj prije desetak dana u Sarajevu, Matici hrvatskoj Mostar odobrena je isplata od 50.000 maraka. Za drastično rezanje sponzorskih sredstava Matici hrvatskoj Mostar nije stiglo nikakvo službeno objašnjenje. Istodobno za pojedine druge manifestacije Vlada je od istog telekoma gratis dodijelila još 250.000 maraka.

Sustavan odnos

Teško je ovakve odluke pravdati uštedama ili nekim posebnim razlozima izuzev političkom podobnošću ili pak potpori projektima koji se nalaze na području Bosne. Kako Večernjak doznaje, tijekom te sjednice Vlade Federacije BiH bilo je prijedloga i da se Matici hrvatskoj posve ukine potpora od 50.000 maraka.

Prema navodima neimenovanog dužnosnika, upravo su to tražili odlazeći hrvatski ministri koji sudjeluju u radu još uvijek aktualne platformaške vlasti. Razloge za takve zahtjeve pronašli su u tome da nelegalnog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira na ceremoniji otvaranja kulturne manifestacije nije čekala odgovarajuća stolica.

Nevjerojatan je odnos vlasti iz Sarajeva prema kulturi Hrvata u BiH, ali i sportu, braniteljima..., brojnim udrugama i djelatnostima koji godinama dobivaju puno manji iznos novca nego što se odlijeva s jedinstvenog federalnog računa na puno manje i neznačajnije događaje.

A upravo su Dani Matice hrvatske Mostar, odnosno Mostarsko proljeće najznačajnija kulturna manifestacija u zemlji koja zrači jedinstvenosti i snažno promovira kulturu Hrvata, ali i drugih naroda, što je rijedak primjer u ovoj zemlji, piše Večernji list.