Vareš: Proglašeno stanje prirodne nesreće

vareš
vareš
Stanje prirodne nesreće proglašeno je i na dijelu općine Olovo u ulici Krivajska zbog pojave odrona - potvrdila je glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

U općini Vareš, na regionalnoj cesti od Breze prema Varešu, otežano je odvijanje prometa kod dionoce zvane Kapija, zbog velike količine vode. U tijeku dana očekuje se prohodnost. Pristup putem do sela Stupni Do je onemogućen, zbog klizišta na više mjesta i put je u popunosti uništen na više mjesta. U klizištu, po zadnjim informacijama, kritično je i ugroženo oko sedam kuća, a jedna štala je odnesena i uništena.

Putne komunikacije do sela Budoželje i Striježevo su otežane, a na pojedinim mjestima ima klizišta koje prijete putnim komunikacijama. Prema selima Ravne i Zubeta, također je otežana putna komunikacija, zbog nanosa zemljanog materijala. Na području općine Žepče usljed jake kiše potpuno je prekinuta dionica lokalne ceste prema zaseoku Jastrebac u MZ Željezno Polje, a postoji alterativni pravac preko zaseoka Mjestova Ravan.

Selo Šahmani potpuno je odsječeno, na mjestu puta gdje je i prije bilo klizište uzrokovano poplavama 2014. godine, velikom količinom vode u vidu bujice. Radni stroj je na terenu i intezivno se radi na sanaciji cesta. U općini Jajce usljed obilnih kišnih padalina vatrogasci su imali tri intervencije i to uklanjanje stabala s ceste u blizini Doma AVNOJ-a, ispumpavanje vode iz privatne kuće te ispumpavanje vode iz zgrade poliklinike Bios.

U općini Travnik vatrogasci su imali intervenciju na lokalitetu Kraljevice gdje je grom udario u stub od električne energije. Ekipe Elektrodistibucije isključile su napon, a usljed obilnih padalina dolaskom vatrogasaca požar je već bio ugašen. U Gornjem Vakufu - Uskoplju jučer je usljed jakih kišnih padalina došlo do djelimične blokade ceste prema naselju Valice. Interveniralo je komunalno poduzeće i saniralo cestu prema naselju. Na cesti Jajce - Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, promet se odvija usporeno, jednom prometnom trakom.

U klizištu u mjestu Stupni do, općina Vareš, kritično je i ugroženo oko sedam kuća, a jedna štala je odnesena i uništena - najnovija je informacija Županijske uprave civilne zaštite Zeničko-dobojske županije. U izvješću se navodi da je do sela Stupni do pristup putem onemogućen zbog klizišta na više mjesta i put je u popunosti uništen na više mjesta. Na regionalnoj cesti od Breze prema Varešu, otežano je odvijanje prometa kod dionoce zvane Kapija, zbog velike količine vode.

U daljnjem dijelu ceste kod benzinske pumpe Energopetrola je manja odsjelina i koristi se jedna traka. U tijeku dana očekuje se prohodnost. Tunel je, kako se navodi u izvješću, bio kritičan ali je prohodan i po nadzorom. Do sela Budoželje i Striježevo su otežane putne komunikacije a na pojedinim mjestima ima klizišta koje prijete putnim komunikacijama.

Prema selima Ravne i Zubeta, također je otežana putna komunikacija, zbog nanosa zemljanog materijala. U gradu Varešu na nekim mjestima došlo je do velikih zemljanih nanosa do pola metra uzrokovanih izlijevanjem Bukovog potoka. Na području općine Žepče, usljed jake kiše potpuno je prekinuta dionica lokalne ceste prema zaseoku Jastrebac u MZ Željezno polje usljed klizišta i nanosa koje je voda donijela sa sobom.

Postoji alternativni pravac preko zaseoka Mjestova Ravan. Selo Šahmani potpuno je odsječeno, na mjestu puta gdje je i prije bilo klizište uzrokovano poplavama 2014. godine, velikom količinom vode u vidu bujice. Radni stroj je na terenu i intezivno se radi na sanaciji cesta.

Rijeka Željeznica je za kratko vrijeme brzo porasla i izlijevala se u priobalnim područjima, kao i u blizini dvije kuće na području mjesta Donja Golubinja. Kuće se nalaze u neposrednoj blizini magistrale ceste M-17, odmah za skretanje prema Željeznom polju. Na području općine Breza, u tijeku noći došlo je do izlijevanja rijeke Stavnje na šest mjesta.

Nije bilo većih šteta, a došlo je do plavljenja manjim dijelom nekoliko kuća te poljoprivrednih usjeva uz rijeku. Oko pola dva ujutro došlo je do povlačenja rijeke i smirivanja situacije. U ostalim općinama ZDŽ-a nisu zabilježena niti zaprimljeni izvješću o ugroženosti putnih komunikacija, ljudi i materijalnih dobara, povodom nastalih padalina.