SILVIO BUBALO: HDZ će koalirati sa SDA i tako legalizirati Komšića koji je s njima u paketu

Silvio Bubalo
hercegovina.info

Hrvatska republikanska stranka (HRS) na lokalnim izborima u Mostaru ostvarila je dobar rezultat. U Gradskom vijeću Republikanci će imati svoja tri vijećnika, a za četvrti im je nedostajalo svega 150 glasova u izbornoj jedinici Jugozapad. Oporba se u Mostaru tako koncentrirala oko HRS-a što je za ovu stranku povijesni uspjeh, ali i velika odgovornost.

"Naravno da je to velika odgovornost, iako smo mi već u samom početku shvatili da ćemo biti jedina oporba. To nama stavlja jedan teren, odnosno uteg na leđa i moramo opravdati svaki glas koji smo dobili. Čak bih rekao da ih nije cilj samo opravdati već i da izborni ciklus 2022. godine povećamo broj naših glasača", kaže nam Silvio Bubalo predsjednik GO HRS-a Mostar.

U Gradskom vijeću HRS će imati tri svoja vijećnika. Na Jugozapadu im je nedostajalo 150 glasova za drugi mandat u ovoj izbornoj jedinici odnosno četvrti ukupno.

"Mi smo se u startu odlučili da nam je Zapad najklimaviji i svu svoju snagu smo koncentrirali na Zapad budući da su nas sve bošnjačke stranke jedinstvenom listom motivirale da više "zapnemo". U svemu tome smo malo smo zapostavili Jugozapad pa smo ostali kratki za tih nekih već spomenutih 150 glasova", navodi Bubalo koji ističe kako je zadovoljan izbornim rezultatom svoje stranke, ali je ipak razočaran nečim drugim.

"Razočaran sam činjenicom da je između 17 i 18 tisuća Hrvata nakon osam godina ovakve vladavine bezvlašća dalo glas HDZ-u. Mi se ostali trebamo zapitati je li možda do nas? Možda mi jednostavno ne znamo? Znači 18 tisuća Hrvata je blagoslovilo bespravnu gradnju, uništavanje bilo kojeg projekta, kolektora i ostalog..."

Dodaje kako HRS neće biti potreban u slaganju većine u Gradskom vijeću. 

"Što se tiče koalicije s HDZ-om, Dragan Čović je već rekao kako je SDA njihov partner te da će prvo s njima razgovarati. Mislim da HRS neće nikome trebati. Što se tiče podrške za gradonačelnika, Marija Kordića prvo treba netko predložiti, a do toga prvo treba doći. Ukoliko on bude predložen, ne možemo ni potvrditi ni negirati, sjest ćemo i razgovarati. Međutim s obzirom na dogovor HDZ i SDA, HRS uopće neće trebati.

HDZ i SDA su bratske stranke na svim razinama vlasti, kako federalnoj, tako i županijskoj te državnoj. Zašto bi na lokalnoj bilo drugačije. Sve ostalo je predstava za mase", kaže Bubalo te dodaje.

"HDZ će ići SDA u koaliciju, a SDA je u koaliciji sa SBB-om i DF-om. To znači da HDZ legalizira Komšića. Pitam se, hoće li opet biti prosvjedna šetnja protiv Komšića?"

Česta tema posljednjih dana su i izborne krađe, na koje upozorava HDZ BiH. Bubalo ističe da prema informacijama s biračkih odbora gdje su oni imali svoje ljude, nije bilo nepravilnosti ili izbornih krađa.

"Bilo je nekih sitnih greški, ali sve je to zanemarivo. Bilo je pritisak, ali da se neka krađa dogodila nije. Na mjestu gdje sam osobno glasovao bilo je 5 članova biračkog odbora i 6 promatrača. Za bilo kakvu krađu trebalo je 11 ljudi iz različitih stranaka", zaključio je Bubalo u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.