PAMTIMO LI KRATKO: HRS pita gdje nesta pljesak sa balkona

HRS Hrvatska republikanska stranka
hercegovina.info

HRS reagirala je priopćenjem povodom televizijskih izjava županijskog ministra zdravstva Gorana Opsenice oko najavljenog generalnog štrajka zdravstvenih djelatnika.

Njhovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nevjerojatna je lakoća obmanjivanja javnosti od strane ministra Opsenice u cilju izbjegavanja odgovornosti zbog više nego jasnog kršenja Zakona o radu. Ono što je najgore, krajnje besmislenim izjavama u kojima nastoji izbjeći odgovornost, potvrdio je kako su ministarstvo zdravstva, kao i Vlada HNŽ-a, svjesno išli u kršenje zakona".

"Vjerojatno ni ovih dana ne bi uopće ni javno istupili da se 20.12. ne održavaju izbori u gradu Mostaru, dok zdravstveni djelatnici najavljuju štrajk. S toga, vrijedi ministra, a i Vladu podsjetiti na pojedine stvari". 

"Granski kolektivni ugovor, koji se odnosi na sve medicinske djelatnike, osim liječnika, prestao je važiti 31.07.2019. Od tog dana kreću pregovori o zaključivanju novog. Obveza Vlade je u roku od 45 dana pokrenuti i okončati pregovore. Svojedobno je čak imenovano i Mirovno vijeće za rješavanje ovog spora, koje Ministarstvo nikada nije pozvalo na pregovore, iako su dvije Inicijative pokrenute i poslane za početak pregovora".

"Činjenica da su ministar i Vlada više od godinu dana izbjegavali očitovanje o pregovorima, jednako kao i diskutiranje o ovom problemu u Skupštini HNŽ-a, nakon ovih izjava potvrđuju kako se svjesno išlo u kršenje Zakona". 

"Budući da su ispunjeni svi zakonski preduvjeti za organiziranje štrajka, sasvim je legitimno od strane zdravstvenih djelatnika ići u štrajk, bez obzira što i Opsenica, jednako kao i Vlada, igraju na kartu grižnje savjesti. Zdravstveni djelatnici su na prvoj crti obrane od korona virusa i većina ih je preboljela zarazu. Sramotno je nepoštivanje njihovih prava i izbjegavanje odgovornosti od strane onih koji bi morali voditi brigu o njihovim pravima i, prije svega, poštivati zakon".

"Ono što se svi mi skupa moramo zapitati je sljedeće: gdje i kada smo ostali bez osjećaja društvene odgovornosti i socijalne pravde? Sredinom ožujka, kada je epidemija krenula, kada se prosjek zaraženih kretao od 15 do 20 dnevno, izlazili smo na balkone i aplauzirali. Samo danas smo u Mostaru imali 239 potvrđena nova slučaja, a 6737 potvrđena slučaja ukupno. Šta bi sa onim našim pljeskom?"

Ovim putem izražavamo punu podršku zdravstvenim djelatnicima u traženju svojih prava. Vlada HNŽ-a, nakon više od pola godine od pojave korona virusa, ne samo u slučaju odnosa prema zdravstvenim djelatnicima, nego i općenito, nije napravila apsolutno ništa kako bi se sustav prilagodio novonastalim uvjetima življenja i ponašaju se kao da je kriza tek počela. S toga, smatramo više nego legitimnim najavljeni štrajk i podržavamo djelatnike u tome", priopćila je Hrvatska republikanska stranka, predsjednik Slaven Raguž.