PAMTIMO LI KRATKO: HRS pita gdje nesta pljesak sa balkona

PAMTIMO LI KRATKO: HRS pita gdje nesta pljesak sa balkona
hercegovina.info

HRS reagirala je priopćenjem povodom televizijskih izjava županijskog ministra zdravstva Gorana Opsenice oko najavljenog generalnog štrajka zdravstvenih djelatnika.

Njhovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nevjerojatna je lakoća obmanjivanja javnosti od strane ministra Opsenice u cilju izbjegavanja odgovornosti zbog više nego jasnog kršenja Zakona o radu. Ono što je najgore, krajnje besmislenim izjavama u kojima nastoji izbjeći odgovornost, potvrdio je kako su ministarstvo zdravstva, kao i Vlada HNŽ-a, svjesno išli u kršenje zakona".

"Vjerojatno ni ovih dana ne bi uopće ni javno istupili da se 20.12. ne održavaju izbori u gradu Mostaru, dok zdravstveni djelatnici najavljuju štrajk. S toga, vrijedi ministra, a i Vladu podsjetiti na pojedine stvari". 

"Granski kolektivni ugovor, koji se odnosi na sve medicinske djelatnike, osim liječnika, prestao je važiti 31.07.2019. Od tog dana kreću pregovori o zaključivanju novog. Obveza Vlade je u roku od 45 dana pokrenuti i okončati pregovore. Svojedobno je čak imenovano i Mirovno vijeće za rješavanje ovog spora, koje Ministarstvo nikada nije pozvalo na pregovore, iako su dvije Inicijative pokrenute i poslane za početak pregovora".

"Činjenica da su ministar i Vlada više od godinu dana izbjegavali očitovanje o pregovorima, jednako kao i diskutiranje o ovom problemu u Skupštini HNŽ-a, nakon ovih izjava potvrđuju kako se svjesno išlo u kršenje Zakona". 

"Budući da su ispunjeni svi zakonski preduvjeti za organiziranje štrajka, sasvim je legitimno od strane zdravstvenih djelatnika ići u štrajk, bez obzira što i Opsenica, jednako kao i Vlada, igraju na kartu grižnje savjesti. Zdravstveni djelatnici su na prvoj crti obrane od korona virusa i većina ih je preboljela zarazu. Sramotno je nepoštivanje njihovih prava i izbjegavanje odgovornosti od strane onih koji bi morali voditi brigu o njihovim pravima i, prije svega, poštivati zakon".

"Ono što se svi mi skupa moramo zapitati je sljedeće: gdje i kada smo ostali bez osjećaja društvene odgovornosti i socijalne pravde? Sredinom ožujka, kada je epidemija krenula, kada se prosjek zaraženih kretao od 15 do 20 dnevno, izlazili smo na balkone i aplauzirali. Samo danas smo u Mostaru imali 239 potvrđena nova slučaja, a 6737 potvrđena slučaja ukupno. Šta bi sa onim našim pljeskom?"

Ovim putem izražavamo punu podršku zdravstvenim djelatnicima u traženju svojih prava. Vlada HNŽ-a, nakon više od pola godine od pojave korona virusa, ne samo u slučaju odnosa prema zdravstvenim djelatnicima, nego i općenito, nije napravila apsolutno ništa kako bi se sustav prilagodio novonastalim uvjetima življenja i ponašaju se kao da je kriza tek počela. S toga, smatramo više nego legitimnim najavljeni štrajk i podržavamo djelatnike u tome", priopćila je Hrvatska republikanska stranka, predsjednik Slaven Raguž.