MOSTAR MOJ DOM Svakom novorođenčetu naknada grada od 2.000 maraka

Beba novorođenče
Ilustracija

U svome predizbornom izlaganju programa Nedjeljko Ripić, dipl. iur. nositelj koalicijske liste „Mostar moj dom“ za gradsku izbornu jedinicu područje Zapad, jasno daje do znanja da ću se boriti za rješavanje socijalnih pitanja i egzistencijalnih problema svakog sugrađanina. 

"Jedan od problema Grada je poticaj roditeljstvu. Grad Mostar uopće ne isplaćuje porodiljnu naknadu za novorođenče što je apsolutno nedopustivo. Grad Mostar nema stavki kojima daje  poticaj roditeljstvu i nema pronatalitetne politike. 

Ova županija isplaćuje jednokratnu porodiljnu naknadu za novorođenče od 400,00 KM, a koja stvarno ne može pokriti troškove ni 30 dana života novorođenog djeteta. Znamo da ne postoji, ni u tragovima, pravo na dječiji doplatak za uposlene i neuposlene osobe, te jasno kažem da će se izborit da Gradsko vijeće donese odluke  za isplatu  jednokratne porodiljne naknade za svako novorođeno dijete i da visina porodiljne naknade iznosi najmanje 2.000 KM.

Po statističkim podacima Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru se godišnje rodi približno oko 1000 beba, te izdatak za ovu natalitetnu mjeru je već osiguran u novčanim sredstvima prethodnih fiskalnih godina koji desetorostruko premašuju potrebna financijska sredstva za ovu nužnu mjeru.

Grad mora podržati roditeljstvo, Grad mora podržati mlade obitelji, Grad se mora brinuti za svoju budućnost te ova pronatalitetna mjera je samo jedan mali korak za boljitak obitelji kao temeljne jedinice svakog društva.

Posljedice vladajuće politike su me i natjerale na kandidaturu za gradskog vijećnika te jasno kažem da ću se u Gradskom Vijeću boriti za donošenje  jasnog socijalnog plana za pomoć  socijalno ugroženim skupinama građana, konkretna stimuliranja roditeljstva, jasne planove upošljavanja neuposlenih, te poticaj pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji.

Mislim da je sugrađanima dosta praznih obećanja, providnih predizbornih programa.

Mladi nemaju  strpljenja, to je činjenica. Njih zanima  budućnost, a ne duhovi prošlosti te moramo zatomiti potrebe svoje političke stranke, kao i svoje osobne interese, i nedvosmisleno iskazati stvarnu volju za stvaranje općeg dobra za sve građane Mostara", stoji u propćenju koalicije Mostar moj dom.