VIDEO  Divlje parkiranje treba naplaćivati 200 maraka, neki nemaju pitku vodu, a u Neretvu ne smiješ umočiti nogu

Nazif Derviškadić
Screenshot

Centri Civilnih Inicijativa Mostaru od 3. do 12 prosinca organiziraju Forum kandidata za gradsko vijeće Mostara. Gotovo svaki dan s početkom početkom u 17 sati u Muzičkom centru 'Pavarotti' kandidati će odgovarati na važna pitanja o Mostaru.

Tako su se danas na Forumu našli kandidati za Gradsko vijeće Izborna jedinica gradskog područja 2 (Stari Grad): Irma Baralija (BH blok Mostar-SDP BIH, Naša stranka); Kimeta Dilberović (Platforma za progres); Nazif Derviškadić (Prva mostarska partija); Adil Šuta (Koalicija za Mostar 2020 SDA, SBB, DF, SBiH, BPS-S.H.).

Razgovaralo se o infrastrukturi, sa fokusom na rješavanje velikog broja ruševina (napušteni objekti), nedovoljan broj parking mjesta i uređenje cesta, revidiranje regulacijskog plana, uskađivanje sa realnim stanjem i potrebama, prostoru za mlade talente.

Jedna od prvih tema bila kako rješiti problem divljeg parkiranja i naplate istoga oko Starog grada.

DERVIŠKADIĆ: "Cijene kazni treba povećati na 200 maraka za pogrešno parkiranje, a cijena karte u podzemnim garažama trebaju iznositi 2 do 4 marke kako bi se one isplatile. Time bi se osigurao parking prostor".

BARALIJA: "Na svakom koraku, pojedinac koji vidi 10 kvadratnih metara u Starom gradu, odluči ih iskoristiti u vlastiti parking i onda naplaćuje tarife koje želi. To je samo znak potpunog javašluka koji vlada u Mostaru. To je posljedica nepostojanja vijeća 10 godina i diktature koja se provodi. U trenutku kada mi imamo funkcionalno vijeće od 35 vijećnika koji se brinu svatko za svoje područje i koji pojačavaju nadzor i šalju inspekciju da rade svoj posao i ovaj problem će se automatski riješiti. Mi se opustimo kada možemo, a poenta je napraviti sustav koji neće nedopustiti da se opustimo".

ŠUTA: "U Starom gradu postoji veliki potencijal za razvoj parkinga. Jedan od od projekata koji je jako bitan je onaj iza IV osnovne škole. Mislimo riješiti parking na Luci i to je prioritet. Da bi to sve bilo u funkciji Gradsko vijeće mora donijeti potrebne odluke da Mostar parking konačno bude u svojoj funkciji".

DILBEROVIĆ: "Imamo neefikasnu izvršnu vlast koja ne radi svoj posao. Do divljeg parkiranja dolazi zbog nedostatka parkirnih mjesta. Mi ne možemo u potpunosti reorganizirati grad, on je takav kakav je".

Ilegalne kanalizacije

BARALIJA: "Kanalizacijska mreža je jedan od naših prioriteta. Nevjerojatno je da na području Starog grada nije rješena kanalizacijska mreža, zatim u većini naselja iznad magistrale, a čak nemamo ni pitku vodu. Neka područja 100 metara od Starog grada nemaju pitku vodu, ali ima problema i u drugim djelovima grada. U posljednje vrijeme dosta provodim u gradskom području Jugozapad i voda koja curi je dosta čudne boje".


DERVIŠKADIĆ: "Majka me kupala Neretvom, kasnije sam je pio, a danas ne smiješ ni nogu potopiti jer ćeš doći kod mene na odjel da te liječim. U staroj jezgri jedan susjed ima septičku jamu. Ostao sam zatečen. U 20. stoljeću su nestale septičke jame, a on je drži u 21. stoljeću, u UNESCO-voj zoni te se širi neugodan smrad jer nije urađena po propisu. U samu Radobolju izlijeva se kanalizacija kolektora koji su pogrešno urađeni. Prvo što ćemo uraditi je revizija i kaznena prijava protiv izvođača i Ljube Bešlića. Kad ulazite u Stari grad trebaju vam dvije maske ljeti. Pacovi skaču, a uništen je sav biljni i životinjski svijet u Radobolji. Za ljetnih dana ne može se sjediti na balkonu".

DILBEROVIĆ: "Ja sam iz turizma. Stranci su mislili da je odvodna voda, kanalizacijska, na platou ispod Starog mosta, za tuširanje. Tek se neki dan netko sjetio da stavi oznaku da voda nije za piće. Ono je bolest".

Što su još kandidati rekli pogledajte u nastavku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.